Eigenaars van monumenten voortaan vrijgesteld van leegstandsheffing

Schepen Jelle Engelbosch NVA Sint-Truiden pakt leegstand verder aan
Mine Dalemans Schepen Jelle Engelbosch NVA Sint-Truiden pakt leegstand verder aan
Sint-Truiden pakt woningleegstand verder aan. Dankzij administratieve vereenvoudigingen kan de activering van leegstaande gebouwen vlotter verlopen. Voor eigenaars van monumenten bouwt het stadsbestuur bovendien een extra stimulans voor herbestemming in.

De nieuwe reglementen werden goedgekeurd op de gemeenteraad van maandag 25 februari. Eigenaars van leegstaande gebouwen kunnen hun dossier voortaan ook digitaal indienen. Vanuit de stadsadministratie wordt de dienstverlening op heel wat vlakken dan weer versneld. De nieuwe reglementen voorzien daarnaast in bijzondere bepalingen voor leegstaande gebouwen met een monumentenstatus en panden zonder domiciliëring die tijdelijke arbeidskrachten huisvesten.

Beschermde monumenten

“Eigenaars van panden die beschermd zijn als monument of als stads- en dorpsgezicht, worden vrijgesteld van een leegstandsheffing als ze aantonen dat ze werk maken van de herbestemming ervan. Gebouwen waar tijdelijke arbeidskrachten verblijven, nemen we op hun beurt expliciet in het leegstandsregister op. In ruil voor een belastingvrijstelling, moeten eigenaars aantonen dat de werknemers geregistreerd zijn bij de dienst Vreemdelingenzaken én moeten ze voldoen aan de kwaliteitseisen inzake huisvesting”, verduidelijkt schepen van Woonbeleid Jelle Engelbosch.




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.