Eerste cultuurhuis met volledige led-theaterlichtinstallatie

Primeur in Belgische artistieke wereld

Illias Teirlinck
Het stadsbestuur van Sint-Truiden vernieuwde de theaterlichtinstallatie van zijn cultuurcentrum. Op zich niets bijzonder, ware het niet dat die volledig uit ledlampen bestaat. Dat is een primeur in de Belgische artistieke sector. Het innovatieve, klimaatvriendelijke systeem werd voorgesteld op de laatste dag van de Week van de Duurzame Gemeente, waar de stad ook aan deelnam.

De Bogaard in Sint-Truiden is het eerste cultuurhuis in België dat voor zijn theaterlichtinstallatie volledig overschakelt op led-technologie. Hiermee schrijft het Truiense cultureel centrum verder aan een duurzaam verhaal, nadat eerder al het dak een isolatiebeurt kreeg en gekozen werd voor een uiterst energiezuinig koel- en ventilatiesysteem.

“Nu gaan we dus nog een stap verder. De omschakeling van klassieke hallogeenspots naar led-theaterlicht is ongezien binnen de Belgische artistieke sector. We hebben met ons cultuurcentrum dan ook de ambitie om een echte voortrekker te zijn en collega’s te overtuigen om zelf de sprong te wagen”, vertelt schepen van Cultuur Johan Mas.

We hebben alvast een aantal aanvragen gekregen van grote gezelschappen en culturele spelers om bij ons inspiratie te komen opdoen

Johan Mas, schepen van Cultuur

Koudwatervrees

In de Belgische cultuurindustrie bestaat er namelijk wat koudwatervrees rond ledverlichting. De evolutie van de technologie ging de voorbije jaren echter razendsnel vooruit, waardoor ook de kwaliteit ervan ondertussen helemaal op punt staat. Zo kan er vlotter met de kleur van het licht geswitcht worden, geven de lampen amper warmte af en hebben ze een veel langere levensduur. Het energieverbruik ligt hierdoor ook zes tot acht keer lager in vergelijking met hallogeenspots.

“Toen we de verlichtingsinstallatie van ons cultuurcentrum moest vernieuwen, hebben we geen seconde getwijfeld om voor dit innovatieve led-systeem te kiezen. We denken aan morgen en durven investeren in toekomstgerichte technologie. Van het Fonds Culturele Infrastructuur (FOCI) van de Vlaamse gemeenschap ontvingen we daarom een subsidie van 473.946 euro, omdat ons project zo sterk de nadruk legt op toegankelijkheid en duurzaamheid”, besluit een fiere schepen Johan Mas.

Lokale helden

Niet toevallig koos het stadsbestuur er daarom voor haar nieuwe led-lichtinstallatie te presenteren op het einde van de Week van de Duurzame Gemeente, een initiatief waar Sint-Truiden haar schouders onder zette. Van 18 tot 25 september werden verschillende Truienaars benoemd tot zogenaamde lokale helden of duurzaamheidsambassadeurs van de stad. Ontdek hun verhalen en duurzame heldendaden op www.duurzamegemeente.be/gemeenten/sint-truiden.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.