Een Truiense mythe ontkracht:“Neen, Napoleon is niet de trap van de Keizerszaal opgereden”

“En hier reed Napoleon met zijn paard in een ruk de trap op naar boven”, zei meester Vermeulen met nog wat krijt op zijn grijze stofjas in 1984 tegen de jongens van 4B
Mine Dalemans “En hier reed Napoleon met zijn paard in een ruk de trap op naar boven”, zei meester Vermeulen met nog wat krijt op zijn grijze stofjas in 1984 tegen de jongens van 4B
Napoleone di Buonaparte werd geboren op 15 augustus 1769. Dat betekent dat het dit jaar exact 250 jaar geleden is dat een van de meest fascinerende figuren uit de westerse geschiedenis het levenslicht zag. Maar is hij ook in Limburg geweest en is hij met zijn paard de trappen van de Truiense Keizerszaal opgereden?

“En hier reed Napoleon met zijn paard in één ruk de trap op naar boven”, zei meester Vandermeulen met nog wat krijt op zijn grijze stofjas. Mijn mond en die van mijn 22 klasgenootjes uit 4B vielen open van verwondering, op die herfstige dinsdag in september 1984. Napoleon schopte het van arme Corsicaanse immigrant tot machtigste man ter wereld en realiseerde maatschappelijke vernieuwingen die ook vandaag nog nazinderen. Zoveel jaar later wil ik wel eens weten of het waar is, dat verhaal van die trap. Op zoek naar zijn Limburgse voetsporen ga ik ten rade bij auteur Johan Op de Beeck. Deze voormalige hoofdredacteur van TV-Limburg is een autoriteit op het vlak van Napoleon en heeft er ook vele boeken over gepubliceerd. “Hij is inderdaad in Sint-Truiden en Tongeren geweest. Hij heeft daar kort halt gehouden onderweg van Leuven naar Maastricht. Napoleon is in 1803 en 1811 in Maastricht geweest, toen een belangrijke vestingstad. We weten dat in de Franse periode ongeveer vijftienduizend Limburgers in het Franse leger gediend hebben. Maar wat hij in Sint-Truiden gedaan heeft, weet ik niet”, vertelt Op de Beeck aan de telefoon.

Napoleon is zeker niet niet de grote trap in de abdij opgereden met z’n paard, zoals in de hardnekkige mythe die soms nog aan toeristen wordt verteld.
Wikipedia/Jacques-Louis David Napoleon is zeker niet niet de grote trap in de abdij opgereden met z’n paard, zoals in de hardnekkige mythe die soms nog aan toeristen wordt verteld.

Wat een gedurfd gebouw?

Koppig zoek ik verder. En inderdaad: na een Googlegevecht en zo'n  7 naslagwerken doorploeterd te hebben, stoot ik op de zin: “Op 30 juli 1803 rijdt Napoleon, dan nog Eerste Consul in het gezelschap van zijn vrouw Josephine, Sint-Truiden binnen om er de autoriteiten en de menigte te begroeten.” Eureka? “Klopt”,  zegt Willem Driesen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring Sint-Truiden. “Wanneer 'Eerste consul’ Napoleon Bonaparte in 1803 aan de Minderbroederskerk met zijn koets halt houdt, horen omstaanders hem zeggen ‘Quelle bâtiment hardi!’ (Wat een gedurfd gebouw, red.) Een tweede getuigenis vinden we terug in Ordingen, wanneer zijn colonne al op weg is naar naar Tongeren.  Aan de drenkpoel bij de hooggelegen H.Kruiskapel te Ordingen vroeg Napoleon naar verluidt aan een toevallige omstaander genaamd Bourgignon over de Commanderiegebouwen: ‘ Quel bourg est cela?’”. 

Maar de trap dan, Willem? “Helaas, hij is zeker niet niet de grote trap in de abdij opgereden met z’n paard, zoals in de hardnekkige mythe die soms nog aan toeristen wordt verteld”, doorprikt Willem Driesen mijn laatste hoop. Jammer, toch?

Johan Op De Beeck: “Hij is inderdaad in Sint-Truiden en Tongeren geweest, heeft daar kort halt gehouden onderweg van Leuven naar naar Maastricht.”
Johan Op De Beeck Johan Op De Beeck: “Hij is inderdaad in Sint-Truiden en Tongeren geweest, heeft daar kort halt gehouden onderweg van Leuven naar naar Maastricht.”
Trap in de keizerszaal in Sint-Truiden
Mine Dalemans Trap in de keizerszaal in Sint-TruidenReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.