Droogte dreigt opnieuw drama te worden: boeren zuigen waterlopen nu al leeg

Boeren zuigen waterlopen nu al leeg
RV Boeren zuigen waterlopen nu al leeg
Als gevolg van de droogte wordt er veel water, zowel uit bronnen, als uit waterlopen gepompt door landbouwers. Natuurpunt signaleert al verschillende gevallen uit Haspengouw en uit de Kempen. “Sedert enkele weken worden onze waterlopen leeggezogen via gigantische watertonnen vanuit de landbouw. Er worden zelfs tractoren met Nederlandse nummerplaten opgemerkt” zegt de voorzitter van Natuurpunt Limburg, Stefan Carolus.

“Vorige zomer zijn we in Vlaanderen en Limburg geconfronteerd met een ernstige droogte. Met de nu reeds actuele droogteverschijnselen dreigt de toestand dit jaar nog erger te worden. Als dit leegpompen tegen zo’n tempo verder gaat dreigt er een drama voor natuur en landbouw” waarschuwt Stefan Carolus, de voorzitter van Natuurpunt Vlaanderen. “ De gouverneur doet er goed aan om nu al  een captatieverbod van water uit onbevaarbare waterlopen uit te vaardigen.”

 Er moet nu  iets gebeuren

Provincieraadslid Ludwig Vandenhove (sp.a) vraagt gouverneur Herman Reynders om vandaag actie te ondernemen. “Het is goed dat het provinciebestuur inmiddels opdracht gegeven heeft om een grondige studie te laten maken over de waterhuishouding in Limburg.  Maar dat volstaat niet. Er moet nu  iets gebeuren” zegt Ludwig Vandenhove (sp.a). “Het leven en de biodiversiteit in onze waterlopen heeft al veel te lijden onder de vervuiling en de overbemesting vanuit de landbouw. Nu komt er dit nog bij, waardoor veel leven in het water vernield wordt door onzorgvuldige ingrepen. De biodiversiteit wordt er ernstig door verstoord. Het probleem doet zich vooral voor in waterlopen van categorie 2, zoals Herk en Mombeek.”

Fruitbomen

 “Nu het landschap droger wordt, wordt op een aantal plaatsen water onttrokken aan de waterlopen om aan de fruitbomen te gieten. Zo ontstaat ook het probleem dat natuurgebieden lijden onder de verdroging van ons landschap door allerlei landbouwtechnieken. Het gevolg hiervan is dat er  vorig jaar plaatsen ontstaan zijn waar ganse beken leeg getrokken worden inclusief de vissen en andere organismen.” zegt Vandenhove. “Er moet een werkbaar plan opgesteld worden zowel voor landbouw, als natuur. Als er een verbod uitgevaardigd wordt door de gouverneur Reynders om water te onttrekken aan waterlopen, moet er degelijk gecontroleerd worden door de gemeentebesturen en de lokale politiezones. We gaan toch niet toelaten dat er onherstelbare schade toegebracht wordt aan de biodiversiteit, de natuur en de waterlopen” waarschuwt Vandenhove.

Wetgevend kader is klaar

Gouverneur Herman Reynders verwijst naar minister Koen Vandenheuvel (CD&V) die bezig is met het bestuderen van de richtlijnen in verband met het captatieverbod. “Het wetgevend kader inzake de nieuwe regelgeving van het capteren van onbevaarbare waterlopen is klaar. Om het in mensentaal te zeggen, in de toekomst kunnen de landbouwers niet meer zomaar meer beken en plassen leegpompen. Alleen is het wachten op de volgende Vlaamse regering om dit wetgevend kader ten gelde te maken. Uiteraard staat het de gouverneur vrij om zelf een captatieverbod uit te vaardigen”.
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joris Bemoeyaert

  Ze beginnen er dit jaar vroeg aan om uit te leggen dat ze de prijzen gaan verhogen. Er zal nog wel een politicus komen die zegt dat er water genoeg is en dat de prijs niet gaat stijgen. Het zijn tenslotte bijna verkiezingen.

 • jayse abdul

  Eddy van Dorst, de boeren doen dit niet omdat ze u van eten willen voorzien. Zij doen dit ook om hun eigen zakken te vullen, zo zit kapitalisme nu eenmaal in elkaar, ieder voor zich. Of het nu hormonen voor het vee zijn, kankerverwekkende sproeistoffen of mestoverschotten, er zijn er die de kantjes er van af proberen te lopen.

 • Dikke Van Aarschot

  als de boeren niet sproeien, komt er voedsel nood gegarandeerd dus een droge waterloop ok niet goed maar geen eten is nog slechter,

 • Ronny Biesen

  Och, hier gaan we weer. Het heeft 5 dagen eens niet geregend. Klagen en zagen.

 • Yvan Lissens

  Paul Philippaerts: Als er teveel water uit de waterlopen gehaald wordt dan gaat er verzilting optreden, doordat zeewater landinwaarts gaat stromen.