Dodentol in Sint-Truiden nu al op acht: “Carnavalsstoet kan verklaring zijn voor hoge Truiense besmettingsgraad”

De carnavalsstoet trok op maandag 24 februari door de Truiense straten.
Mine Dalemans De carnavalsstoet trok op maandag 24 februari door de Truiense straten.
Sint-Truiden kan het tij in de strijd met het coronavirus voorlopig niet keren. In de nacht van maandag op dinsdag verloren opnieuw twee personen hun strijd tegen Covid-19. Professor Herman Goossens van UAntwerpen ziet in de Truiense carnavalsstoet een zeer aanvaardbare verklaring voor het hoge aantal besmettingen in Sint-Truiden.

“Op dit moment zijn er 37 patiënten met bevestigde coronabesmetting, waarvan er negen op onze intensieve zorgen verblijven”, zegt woordvoerder Miet Driesen van het Sint-Trudo Ziekenhuis. “De voorbije 24 uur hadden we twee bijkomende overlijdens te betreuren, waardoor het totaal op acht staat. Ook het totaal aantal ontslagen staat op acht. Twee coronapatiënten werden naar een ander ziekenhuis getransfereerd, waardoor we in totaal drie transfers hebben gedaan.”

Ons hierdoor slaan

Op zoek naar een verklaring voor zoveel besmettingen blijft het zoeken naar antwoorden. “Wij kijken samen met de federale overheid of er potentiële besmettingshaarden gedetecteerd kunnen worden”, zegt burgemeester Veerle Heeren (CD&V) wiens partner momenteel zelf voor zijn leven vecht in het Sint-Trudo Ziekenhuis. “Maar echte hotspots qua besmetting zijn er tot dusver niet aangetroffen, in tegenstelling tot andere zwaar getroffen regio’s waar dat wel het geval is. We moeten daar op dit moment dus rond concluderen dat de besmettingen via verschillende wegen de Truienaars hebben getroffen. We zijn een stad van verbondenheid met veel sociale contacten. Nu moeten we ons hierdoor slaan.”

Sint-Trudo Ziekenhuis.
Mine Dalemans Sint-Trudo Ziekenhuis.

Carnavalsstoet

Meer en meer wordt gekeken naar de verschillende carnavalstoeten in Zuid-Limburg en Zoutleeuw. Maar het was vooral de 75ste Verloure Moondagstoet die op maandag 24 februari door de straten van Sint-Truiden trok en tienduizenden Truienaren op straat lokte. In tegenstelling tot andere Limburgse gemeenten werd de stoet in Sint-Truiden niet afgelast. “Achteraf gezien hadden we die stoeten nooit mogen laten doorgaan”, zegt professor Herman Goossens van UAntwerpen. “Dit is zeker een zeer aanvaardbare verklaring voor het hoge aantal besmettingen in Sint-Truiden. Kijk, het is niet dat carnaval Sint-Truiden een goede maand geleden doorging en de incubatietijd van het virus maar maximaal veertien dagen bedraagt, dat het geen verklaring kan zijn voor het hoge aantal besmettingen vandaag. Wie op carnaval besmet geraakte, besmette ‘s anderendaags opnieuw drie mensen. Die drie mensen besmetten dan op hun beurt opnieuw telkens drie andere mensen. En zo gaat dat maar door. Op een maand tijd heb je dan heel wat besmettingen. We zien dit ook in Nederland waar in het zuiden van het land de besmettingen hoger opliepen omwille van het carnaval.”

Superverspreider

Volgens viroloog Steven Van Gucht van Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, wordt deze ‘carnavalspiste’ zeker onderzocht. “Alleen is de vraag of dit nu kan gebeuren”, zegt Van Gucht. “In vredestijd, zeg maar, zou dit allemaal onmiddellijk van naadje tot draadje uitgeplozen worden, maar nu de gezondheidsdiensten op zoveel nagels tegelijk moeten kloppen zie ik dat niet meteen gebeuren. De methode om dat te doen is door te vragen waar die mensen de voorbije twee weken hebben uitgehangen en of er een link bestaat tussen hen. Carnaval kan zeker aan de basis liggen, maar misschien is hier wel sprake van een Truiense superverspreider. Iemand die niet twee of drie mensen besmet, maar in één klap twintig of dertig mensen. Waarom zo’n persoon zoveel besmettingsdeeltjes uitstoot weten we niet, maar dat zulke superverspreiders kunnen optreden is een feit.” 

Lees ook: De voetbalmatch die nooit mocht gespeeld worden: “Atalanta - Valencia was biologische bom”