De Witte Parel is een unieke leefvorm voor mensen met jongdementie

Limburgs project laat jong mensen met dementie hun leven waardig verderzetten

In Vlaanderen lijden naar schatting 5400 mensen aan jongdementie, ze zijn jonger dan 65 en worden plots met de ziekte geconfronteerd.
RV In Vlaanderen lijden naar schatting 5400 mensen aan jongdementie, ze zijn jonger dan 65 en worden plots met de ziekte geconfronteerd.
Zaterdag opent De Witte Parel. In deze groepswoning voor mensen met jongdementie kunnen 11 bewoners terecht. Bedoeling is hen zo lang mogelijk hun dagelijks leven te laten verderzetten en hen de controle en regie over hun eigen leven te laten behouden. Zorg en begeleiding is de klok rond aanwezig. De groepswoning bevindt zich op het domein van Triamant Haspengouw in Velm, bij Sint-Truiden. Triamant is een vernieuwende woonvorm voor mensen van alle leeftijden, gezond of hulpbehoevend. De groepswoning ligt tussen andere flats, gezinswoningen, een restaurant en een winkel. Dit geeft de bewoners echt het gevoel dat ze deel uitmaken van een gewone dorps- of stadskern.

Dementie is een verscheurende ziekte. In Vlaanderen lijden naar schatting 5400 mensen aan jongdementie, ze zijn jonger dan 65 en worden plots met de ziekte geconfronteerd. Vaak hebben ze er al een lange lijdensweg op zitten voor de juiste diagnose wordt gesteld. En dan komt de harde realiteit, dementie is ongeneeslijk. Mensen die op jonge leeftijd aan dementie lijden, worden met heel andere dingen geconfronteerd dan wanneer de ziekte zich op latere leeftijd voordoet. Zij zitten nog in een actieve levensfase en moeten plots hun toekomstbeeld aanzienlijk bijstellen.

Een uniek leefconcept

Niet alleen voor de jonge persoon met dementie maar ook voor hun naasten is het moeilijk om de ziekte een plaats te geven. Ze voelen zich onbegrepen en moeten op zoek naar een plek waar hun dierbare zo lang mogelijk zelfstandig kan leven. Maar het aanbod in Vlaanderen is beperkt. Innovatief woon- en leefconcept Triamant wil daarop een antwoord bieden. In hun buurt in Velm (Sint-Truiden) hebben ze een kleinschalige groepswoning ingericht, De Witte Parel. Speciaal voor mensen met jongdementie.

“Voor Triamant is deze groepswoning een belangrijke nieuwe stap. Wij creëren met Triamant een innovatieve woonvorm voor een mix van generaties. In onze buurten zijn er mogelijkheden op maat voor jong en oud, ziek of niet ziek. Heel wat mensen verblijven hier tot hun laatste dag zelfstandig in hun eigen flat. Neemt hun behoefte aan zorg toe, dan kunnen ze in diezelfde vertrouwde omgeving blijven. We zijn trots dat we in onze inclusieve ‘gewone’ buurt nu ook mensen met jongdementie een meegroei-oplossing kunnen bieden.” zegt Kristien Vandenberghe, hoofd Communicatie bij Triamant

Triamant
RV Triamant

Groepswoning

In De Witte Parel kunnen 11 mensen terecht. De groepswoning biedt mensen met jongdementie de mogelijkheid om hun zelfstandigheid te behouden. Alles is huiselijk ingericht, rekening houdend met de voorkeuren en de leefwereld van de bewoners. Iedereen heeft zijn eigen slaapkamer met een ruime aangepaste badkamer. Er is een gezellige leefruimte en een keuken waar de bewoners dagelijks hun eigen maaltijden klaarmaken samen met de medewerkers. “Gespecialiseerde zorgverleners voorzien elke dag speciale activiteiten, zo krijgen de bewoners voldoende individuele aandacht. Daar maken we echt een punt van, elke persoon staat centraal en kan begeleiding op maat krijgen. Omdat de woning geïntegreerd is in onze Triamant-buurt staan wij constant voor ze klaar met een gespecialiseerd team van psychiatrische verpleegkundigen, zorgkundigen, ergotherapeuten, kinesisten en artsen.” zegt Maartje Wils, zorgcoach Triamant Haspengouw - De Witte Parel

Gezelschap van een buddy

Het team van De Witte Parel gaat nog een stapje verder. Naast gespecialiseerde hulp kan elke bewoner met jongdementie ook steunen op een buddy. Een buddy is een vrijwilliger die speciale activiteiten onderneemt met de jonge persoon met dementie. Het is heel belangrijk dat de twee een hecht team vormen en zich goed voelen in elkaars gezelschap.

Lotgenotencontact in het Ontmoetingshuis

Mantelzorgers en familieleden van mensen met dementie die bij Triamant verblijven, zijn ook welkom bij Triamant Haspengouw. In het Nieuwe Ontmoetingshuis voor de regio Haspengouw kunnen zijn lotgenoten ontmoeten. Het Ontmoetingshuis is elke dinsdag- en woensdagnamiddag open van 14u tot 17u. Wie nood heeft aan een luisterend oor, correcte informatie of advies, mag altijd bijspringen. Daarnaast worden er maandelijks familiegroepen georganiseerd. Mantelzorgers en familieleden van personen met dementie komen samen om informatie, ervaringen en steun uit te wisselen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.