De schande van Stayen: Supporters slopen ‘de kooi’ tijdens beladen STVV-KRC Genk

Chaos in de ‘veranda’, die door de uitsupporters werd gesloopt.
Photo News Chaos in de ‘veranda’, die door de uitsupporters werd gesloopt.
Wat zaterdagavond een voetbalfeest moest worden, is uitgedraaid op een schande. Nadat de supporters zich tijdens STVV-Genk meermaals misdroegen, werd de wedstrijd nog voor het ronden van de negentig minuten afgefloten. Nochtans werden er tal van voorzorgsmaatregelen getroffen, maar het mocht niet baten.

Deze week nog werden meer dan 140 agenten en nog eens zo veel stewards aangekondigd om de veiligheid te garanderen. Meer zelfs: op Stayen werd een heuse glazen kooi gebouwd. Het bezoekersvak werd met plexiglas en netten afgesloten zodat het gooien van brandbommen uitgesloten was. In de aanloop naar de wedstrijd werd echter al duidelijk dat de gemoederen erg hoog opliepen. Ondertussen werd in de tribunes een man gereanimeerd die onwel was geworden. Chaos troef.

Verhitte sfeer in het bezoekersvak.
Photo News Verhitte sfeer in het bezoekersvak.

Dan de wedstrijd, waarin Genk al snel op voorsprong kwam en op het uur haar schaapjes op het droge leek te hebben met een voorsprong van 0-3. Tot tegenzin van het thuispubliek: toen er voor de tweede keer gegooid werd met bekers, aanstekers en flesjes richting Genk-doelman Coucke, werden de spelers naar binnen gestuurd. Dat verleidde technisch directeur van Genk Dimitri De Condé tot de opmerking dat de kooi aan de verkeerde kant stond.

Marc Brys vraagt aan de thuisfans om zich koest te houden.
Photo News Marc Brys vraagt aan de thuisfans om zich koest te houden.

Veranda gesloopt

Nadat de coach van de thuisploeg Marc Brys ging bedaren en de wedstrijd een kwartier stillag, begon Sint-Truiden aan een waanzinnige comeback. Bij 3-3 liep het ook bij de bezoekers mis. Zij werkten hun agressie uit op de glazen kooi. De politie kwam nog wel in actie, maar kon niet verhinderen dat de veranda werd gesloopt. Omdat de veiligheid niet langer gegarandeerd kon worden, floot scheidsrechter Visser vroegtijdig af.

Chaos in de ‘veranda’, die door de uitsupporters werd gesloopt
Photo News Chaos in de ‘veranda’, die door de uitsupporters werd gesloopt

Dat de wedstrijd nog een staartje krijgt, staat vast. Momenteel wijst iedereen naar iedereen, al lijkt duidelijk dat beide clubs puntenverlies riskeren. De glazen kooi bleek een experiment dat niet werkte en zal normaal gezien verdwenen zijn bij de volgende thuiswedstrijd van STVV. De neutrale voetbalsupporter is in elk geval de grote verliezer van de zaak. Mogelijk zal de Limburgse derby in de toekomst achter gesloten deuren gespeeld worden en met zekerheid zullen de veiligheidsmaatregelen nog groter worden. De schande van Stayen is geen verhaal waar de Limburger fier op mag zijn.

Het tumult in beeld

Eerste stopzetting: Brys moet STVV-aanhang kalmeren

Tweede stopzetting: Visser fluit definitief af nadat Genk-supporters het te bont maken
57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jintha peeters

  en in genk zitten de bezoekers ook achter glas dus stop met zeveren dit hoort niet thuis allebei min twee punten en 2 wedstrijden zonder plubliek

 • Erwin Vandriessche

  Als je al weet dat er problemen zullen komen, dan moet je die zogenaamde supporters eruit zetten en stadion verbod geven. Maar door ze in een dergelijke kooi te steken, woeker je enkel nog de agressiviteit aan! En eigenlijk zijn dat geen supporters maar gewoon mensen die gaan om enkel de boel op stelten te zetten en de feitelijke ploegen meer schaden toebrengen dan voor nut zijn!

 • Giedo Claesen

  1oplossing, schaf dat janetten sport af. De sport waar allochtonen bejubeld worden terwijl men voor VB stemt, krijgt ge zoiets nog aan elkaar geknoopt? De Vlamingen zijn het meest achterlijke volk van heel de planeet.

 • Guido Volkaerts

  Die "kooi", speciaal voor de Genk supporters gebouwd is mensonterend en werkt natuurlijk als een rode lap op een stier... Waar moet het naartoe met het voetbal in België...??? Er is amper nog één goeie match per weekend, de maandag zijn er maar twee gespreksonderwerpen en dat is de (onkunde van) de scheids en VAR en het gedrag van "supporters", niet het voetbal hoor...

 • Norbert Deploige

  Brys komt te vertellen dat Coucke de supporters van Stvv uitgelachen en uitgedaagd zou hebben . Wat een gentleman is dat zeg. De politie is van Sint Truiden .....’.’wat denk je ........ze kunnen de veiligheid niet garanderen. Die mensen zijn ook niet achterlijk en hebben hier KRC Genk een ferme hak gezet door te beweren van het gevaar. Heb jij een iemand op het veld gezien in die hoek? Met hoevelen stonden ze daar uitgedost in gevechtsuitrust en geen controle?