De kleurende kunstenaar in uroloog Jan Vanderkerken

Albert Geerts en Jan Vanderkerken stellen tentoon ten voordele van Sint-Vincentius

Sint-Vincentius
Jan Vanderkerken Sint-Vincentius
Naar aanleiding van de Week van de Armoede stellen Jan Vanderkerken en Albert Geerts aanstaande vrijdag en zaterdag tentoon in de Rode Gang van de Ursulinen (Clockhemstraat 5a). De toegang is gratis en de expo is open van 14.00 tot 20.00.

Je kan er ook van gelimiteerde prints van Jan en origineel werk van Albert kopen en meteen de werking van Sint Vincentius steunen. Vooral uitkijken naar de populaire tekeningen van Jan Vanderkerken die nu reeds maanden lang het Truiense reilen en zeilen op een mooie en beeldende wijze beschrijven. De kans trouwens dat Vanderkerken, die ook kandidaat is voor de CD&V bij de nakende gemeenteraadsverkiezingen, een zitje in de gemeenteraad verovert is volgens insiders zeker niet uitgesloten. In een bij wijlen harde campagne overstijgt de sympathieke Vanderkerken het louter voor de hand liggende kiespubliek van de traditionele tsjeven.

Uroloog Jan Vanderkerken (45) is een bezige bij. Als hij niet in het OK van het ziekenhuis opereert, leeft hij zich uit met potloden met de beste pigmenten. Jan is ook witte duif van dienst op de CD&V-lijst bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

Broeders van de Wereld , Het winterproject van Koen Vanmechelen en Pascal Vossius
Dirk Selis Broeders van de Wereld , Het winterproject van Koen Vanmechelen en Pascal Vossius

Als student geneeskunde kon Jan Vanderkerken genieten van drie maanden zomervakantie . In deze zorgeloze tijd schilderde hij met acrylverf reproducties op doek van Roy Lichtenstein, Keith Haring en Hergé : zijn idolen van Pop-art en de Klare Lijn. De werken dienden om studentenkamers te sieren of om cadeau te geven.

Als assistent uroloog was er weinig tot geen tijd om te schilderen en bleven de tubes ongeopend. Ook als uroloog bleek er weinig tijd om te schilderen. Verflagen moeten immers drogen voor je verder kan werken.

Kunstacademie Haspengouw

Met de opkomst van het internet en het opstellen van urologische websites was er nood om zelf illustraties te maken. Met het idee om met Photoshop, Painter en Illustrator illustraties te leren maken schreef Jan Vanderkerken zich in in de Kunstacademie Haspengouw te Sint-Truiden. Daar volgde hij vier jaar les in video-animatie onder leiding van Raf Roefflaer. In plaats van louter te reproduceren of te illustreren evolueerde hij naar boodschappen brengen met eigen beelden. Beelden die opgebouwd worden in lagen.

Potloden geuren naar cederhout en nemen je mee naar de kindertijd. “A la recherche du temps perdu”.

Jan Vanderkerken

In 2008 kreeg hij een klein aluminium doosje met 20 blanco postkaarten cadeau van zijn moeder om op vakantie postkaartjes te maken. Er was een klein doosje aquarelverf bij en een zwarte fineliner. Tijdens die vakantie kocht hij een doos Caran d’Ache aquarelpotloden voor de kinderen. Al snel was hij zelf bezig met de potloden . Met potloden kleuren bleek eenvoudiger dan werken met aquarelverf. Potloden geuren naar cederhout en nemen je mee naar de kindertijd. “A la recherche du temps perdu”.

Ansichtkaarten

De ansichtkaarten werden goed ontvangen. Elke vakantie werden er een vijftal verstuurd naar familie. Ze worden verzameld en bij gelegenheid boven gehaald als ware het vakantiefoto’s. Zo kwamen ze onder de aandacht van een goede vriend die er op wees dat hoewel de kaarten klein zijn ze toch meer aanspraken dan de reproducties van Roy Lichtenstein, Hergé en Haring.

Jan Vanderkerken (links) tijdens de campagne
Dirk Selis Jan Vanderkerken (links) tijdens de campagne

Deze opmerking is de aanleiding geweest om meer aan de slag te gaan met deze postkaarten op klein formaat A6 (10 op 15 cm). Werken op formaat A6 bleek bovendien mogelijk op ‘verloren’ tijdstippen en beter te combineren met een tijdverslindende job.

De gebruikte materialen zijn resultaat van een permanente zoektocht in gespecialiseerde winkels in binnen en buitenland : zuurvrij en glad aquarelpapier, handgemaakte Chinese inkt voor vulpen, potloden met de beste pigmenten. De kaarten zijn immers bedoeld als souvenir en dienen de tand des tijd te doorstaan.

Kindertekeningen

De tekeningen lijken op het eerste zicht eenvoudige kindertekeningen. Er zitten echter veel verwijzingen in naar persoonlijke herinneringen, gedachten en emoties die niet altijd te verwoorden zijn. De tekeningen spreken de kijker aan omdat hij of zij zichzelf kan inleven in de personages òf zich kan afvragen wat er nu eigenlijk echt te zien is.

De meeste tekeningen worden gepubliceerd op het zeer toegankelijke medium Facebook en wat opvalt is dat een heel gevarieerd publiek, jong en oud, ze weet te appreciëren.

http://jan.vanderkerken.be/

De veel besproken tekening van de Grote Markt met de in realiteit gesneuvelde platanen
Dirk Selis De veel besproken tekening van de Grote Markt met de in realiteit gesneuvelde platanenReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.