Dan toch werkzekerheid voor zwembadpersoneel

Alle 27 medewerkers kunnen in dienst blijven
Borgerhoff Alle 27 medewerkers kunnen in dienst blijven
Het stadsbestuur van Sint-Truiden zorgt voor zekerheid voor de personeelsleden van het zwembad. Alle 27 medewerkers kunnen in dienst blijven totdat het nieuwe complex eind 2020 opengaat en contractuele werknemers hebben de keuze vervolgens over te gaan met behoud van loon- en arbeidsvoorwaarden, zo blijkt uit diverse juridische adviezen. De enkele statutairen hebben meerdere mogelijkheden.

De stad Sint-Truiden liet haar personeelsleden begin maart nog weten dat ze bij de overgang naar het nieuwe zwembad allemaal ontslagen zouden worden. “Het nieuwe zwembad, dat eind 2020 klaar moet zijn, zal uitgebaat worden door een privépartner. Het personeel werd beloofd dat zij óf binnen de stadsdiensten óf binnen de nieuwe uitbating hun job zouden kunnen behouden. Op twee eerdere infovergaderingen werd dit door het stadsbestuur bevestigd, maar bij die laatste bijeenkomst bleek plots het tegendeel. Daarenboven zou van juni tot december 2020 zowel het oude als het nieuwe zwembad dicht zijn. Daardoor zou zelfs succesvol overgestapt personeel sowieso een half jaar zonder job zitten”, waarschuwde fractieleider Gert Stas (sp.a) vanuit de oppositie.

De druk op het schepencollege nam flink toe. Afgelopen vrijdag nam dat schepencollege dan toch haar bocht en nam ze een  beslissing die zekerheid biedt voor het zwembadpersoneel.  “We bieden aan alle 27 personeelsleden van het zwembad de garantie dat ze in dienst kunnen blijven bij het stadsbestuur tijdens de overgangsperiode tussen de sluiting van het bestaande zwembad in juni 2020 en de opening van het nieuwe complex in december 2020. Voor elke werknemer wordt een oplossing op maat uitgewerkt gedurende deze overgangsperiode”, zegt schepen van Sport Jurgen Reniers. Voor de periode die daarop volgt, hebben werknemers meerdere mogelijkheden.

Opties

“De statutaire personeelsleden hebben volgende opties. Deze werknemers kunnen solliciteren bij de nieuwe uitbater voor een job die aansluit bij hun functie nu. Met hun kennis en ervaring zijn ze overigens de meest aangewezen kandidaten. In andere instantie, begeleidt het stadsbestuur deze werknemers naar een passende functie binnen het lokaal bestuur, uiteraard met behoud van loon- en arbeidsvoorwaarden”, aldus nog burgemeester Veerle Heeren. Contractuele personeelsleden kunnen aan de huidige loon- en arbeidsvoorwaarden aan de slag blijven bij de nieuwe uitbater. Dat blijkt uit meerdere juridische adviezen over de toepassing van Europese Richtlijn 2001/23/EG. Deze Europese Richtlijn is echter niet van toepassing op statutaire personeelsleden. Op de laatste gemeenteraad wees de sp.a-oppositie de meerderheid op het bestaan van deze maatregel, maar de voorzitter van de gemeenteraad Bert Stippelmans snoerde fractieleider Gert Stas (sp.a) de mond en sloot snel de debatten.

Overstag

Fractieleider Gert Stas (sp.a) is in ieder geval blij met de nieuwe tegenwoordigheid van geest van het Truiense schepencollege. “Goed nieuws voor het zwembadpersoneel: Eindelijk werkzekerheid! Op basis van Europese overnameregels die men eerst vergeten was. Na stevig oppositiewerk en aanhoudende druk, gaat het college dan toch overstag.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Elke Celis

    Prima. Goed aan de kaak gesteld. Anders zaten die mensen nu zonder stem en zonder job. Belachelijk wel dat ze nu opnieuw moeten solliciteren voor een gelijkaardige job, met als onmiddellijk toegevoegde geruststelling een vals gevoel van zekerheid: "Met hun kennis en ervaring zijn ze overigens de meest aangewezen kandidaten"... Garandeert u dat, mevrouw Heeren? Is het dan slechts een formaliteit? Wees nu eens duidelijk in uw tactiek!