Citytrippen in eigen land: Sint-Truiden

Met Hemelvaart en Pinksteren komen er twee verlengde weekends aan. Ideaal voor een korte break. Maar waarom voor een citytrip verderaf kiezen, als er ook dichtbij van alles te beleven valt. Onze journalist maakt u wegwijs in Sint-Truiden. Met plekjes, adresjes en tips die u misschien zelfs als inwoner van de stad nog niet kent. Ga op ontdekking.
Het hotel Stayen bevindt zich tussen twee tribunes in.
Photo News Het hotel Stayen bevindt zich tussen twee tribunes in.

OP HOTEL IN VOETBALSTADION

Op zoek naar een overnachting in Sint-Truiden? Dan is Stayen, het voetbalstadion van eersteklasser STVV misschien wel iets. Dat leest u goed. Sint-Truiden en STVV gaan hand in hand. De Sint-Truidense voetbalvereniging werd in 1924 opgericht. Op 23 februari van dat jaar sloot de club zich aan bij de Belgische voetbalbond en kreeg het stamnummer 373 toegewezen. Het was de eigenzinnige Roland Duchatelet die STVV het millennium binnenloodste en met Stayen een van de meest toonaangevende stadions bouwde in België. Er is een meer dan behoorlijk hotel in ondergebracht. Dat bevindt zich tussen twee tribunes van Stayen in. Als je er verblijft op een matchdag, dan kan je zowaar een wedstrijd uit eerste klasse meepikken.

Koen Vanmechelen in zijn Cosmocafé.
TONY VAN GALEN Koen Vanmechelen in zijn Cosmocafé.

COCKTAIL DRINKEN IN ‘MOOISTE BAR VAN BELGIË’

Zien en gezien worden, met een frisse pint of een kosmopolitische cocktail in de hand. Dan moet je in het Cosmocafé zijn. Verkozen tot mooiste bar van België volgens de jaarlijkse awards van het Belgisch horeca-platform Venuez. De bar gelegen op de Truiense Groenmarkt is opgebouwd rond het creatieve universum van internationaal kunstenaar Koen Vanmechelen. Op zondag draaien bekende Vlamingen er dan weer hun oude vinylplaten met ‘Zet die ploat op’. Radiopresentator Tom Coninx, filmregisseur Michael Roskam en oud-wielrenner Fons De Wolf passeerden er al de revue. En nog dit voor kunstliefhebbers: op tal van plekken in Sint-Truiden zijn er kunstwerken van Koen Vanmechelen te zien.

Michaël Roskam komt plaatjes draaien in Cosmocafé.
Karolien Coenen Michaël Roskam komt plaatjes draaien in Cosmocafé.
Het warme interieur van OS met de inbreng van kunstenaar Tom Herck
RV Het warme interieur van OS met de inbreng van kunstenaar Tom Herck

STEVIGE HAP BIJ RESTAURANT OS

Voor een hap kan je terecht op het historische Heilig-Hartplein. Daar ligt in de schaduw van de statige Onze-Lieve-Vrouwekerk ‘OS’, het nieuwste restaurant van Ben Elen en Elien Reniers. Chef Elen kent iets van vlees en heeft zijn strepen verdiend als chef van het Gelmense ‘In de Zwaan’, om daarna ‘Vleesgegroet’ uit te baten en ‘Cosmocafé’ op te starten. Vandaag is hij eindelijk klaar voor ‘Os’. Het ruime restaurant is met veel smaak ingericht. De controversiële kunstenaar Tom Herck, die nog niet zo lang geleden een koe aan het kruis nagelde in een Borgloons kerkje, tekende de inrichting mee uit en dat merk je. Je kan er rustig zitten zonder dat je hele gesprekken van jouw buurman hoeft te volgen. De open keuken past er perfect bij de sfeer. De details aan tafel vallen meteen op. Maldonzout, dat door Nigella Lawson wordt gebruikt, staat op tafel, naast de juiste persing van olijfolie. De bediening is Haspengouws warm en tegelijk zeer professioneel. ‘OS’ is zeker de moeite voor de vleesliefhebber, al kom je er beter wel binnen met een grote honger.

Museum de Mindere
Mine Dalemans Museum de Mindere

IN HET SPOOR VAN FRANCISCUS VAN ASSISI

Zelfs de liefhebbers van een museumbezoek op vakantie, komen aan hun trekken in Sint-Truiden. De Mindere staat in het teken van Franciscus van Assisi. Zijn gedachtegoed rond eenvoud, solidariteit, respect voor mens en natuur, vrede en verdraagzaamheid is actueler dan ooit. De minderbroeders willen hun geest doen voortleven in het museum DE MINDERE. “Het museum is belangrijk om de omslag naar de toekomst te maken. Mensen kunnen er via de nieuwe opstelling zien en ervaren wat 800 jaar minderbroeders inhield. We willen graag dat elke Vlaming minstens één keer in zijn leven naar het museum komt”, zegt pater Herman Hansen. “Met de nieuwe opstelling proberen we het franciscaanse erfgoed te verbinden met de wereld van vandaag en een reflectie te bieden.”

MET VESPA DOOR GLOOIEND FRUITLANDSCHAP

De Vesparoute door het glooiende Haspengouw
RV De Vesparoute door het glooiende Haspengouw

Als de zon van de partij is, dan waan je jezelf in Toscane. Neem plaats op een Vespa en ‘la dolce vita’ is wel heel dichtbij.  Rij op de glooiende heuvels van Haspengouw met schilderachtige stadjes en dorpjes zoals Borgloon, Heers en Zammelen. Het kan zomaar in Sint-Truiden. De Vesparoute begon in Haspengouw en kan zich met een wagenpark van meer dan 220 voertuigen de grootste verhuurder van vrijetijdsvoertuigen noemen in Europa. Maar in Sint-Truiden ligt het kloppend hart van Vesparoute. Vanuit Sint-Truiden worden alle andere locaties en regio’s aangestuurd, telkens met garantie van degelijke service en hoogstaande kwaliteit. Boeken kan eenvoudig online via Vesparoute.com.

PORTIE WERELDERFGOED MET BEGIJNHOF

Het Truiense begijnhof is zeker de moeite waard
RV Het Truiense begijnhof is zeker de moeite waard

Voor een portie Unesco Werelderfgoed moet je richting het Truens begijnhof trekken. Dat werd in 1258 opgericht rond een centraal gelegen kerk met voorplein en buiten de stadsmuren van Sint-Truiden bij de Cicindriabeek. In zijn glorietijd woonden er meer dan 200 begijnen. De begijnhofkerk werd vanaf 1933 beschermd als monument en werd volledig gerestaureerd. Deze laat romaanse, deels vroeg gotische kerk is vooral gekend om haar cyclus van 38 muurschilderingen van het begin van de 14de eeuw tot het einde van de 16de eeuw. Door hun monumentale uitvoering en spreiding over het gehele interieur vormen deze muurschilderingen één van de indrukwekkendste ensembles van het land. Het 17de-eeuwse orgel van de Begijnhofkerk, toegeschreven aan Christian Ancion uit Hoei, is het oudste homogeen bewaarde én bespeelbare orgel van het land

Bovenop de Trudoabdij
RV Bovenop de Trudoabdij

MOOI PANORAMA OVER STAD VANOP TRUDO-ABDIJ

Genieten van een adembenemend panorama over de stad en streek kan vanop de Trudo-abdij. Hét historische baken van de stad. Trudo, de edelman die rond 650 een kerk en klooster bouwde, maakte van deze kleine gemeenschap een welvarende abdij dat uiteindelijk uitgroeide tot de stad Sint-Truiden. Al klimmend - goed voor 196 treden, met onderweg wel vijf rust- en ervaringsplatforms - ervaar je de kracht van duizend jaar bouwgeschiedenis.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.