Chaussée d'Amour wordt best opgedoekt

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN SINT-TRUIDEN

De Chaussée d'Amour blijft de meest beruchte straat van de stad.
Foto Selis De Chaussée d'Amour blijft de meest beruchte straat van de stad.
De Chaussée d'Amour blijft de meest beruchte straat van de stad. De verkeersoverlast en bij wijlen zware criminaliteit blijven stelselmatig opdoemen. Truiense uitbaters hebben plaatsgeruimd voor Oostblokmaffia. Moet de 'rosse buurt' er verdwijnen?

Vorige zaterdag even voor middernacht raakte de inzittende van een kleine personenwagen lichtgewond op de Luikersteenweg (N3) in Brustem. Het ongeval gebeurde op de beruchte Chaussée d'Amour en is een steeds terugkerend type ongeval. Een van de bestuurders dwarste de rijbaan om terug te keren en werd in de flank aangereden door een aankomende personenwagen. Deze situatie is in de Trudostad de aanleiding om het bestaan van de prostitutiesteenweg in vraag te stellen.


Lijsstrekker van de sp.a Ludwig Vandenhove legt uit: "Prostitutie is het oudste beroep ter wereld. Het is een illusie om dat wettelijk te willen verbieden. De vraag is trouwens of dat om bepaalde maatschappelijke fenomenen te vermijden wenselijk is. Ik blijf een voorstander van legalisering van prostitutie. Met andere woorden, toelaten maar onder welbepaalde voorwaarden en binnen duidelijke criteria. En opvolgen en controleren. Handhaven dus! Bij legalisering is het ook veel duidelijker om alle randfenomenen aan te pakken, zoals mensenhandel en andere vormen van criminaliteit. Nu wordt dit al te vaak allemaal op een hoop gegooid. Binnen dit kader moet het gegeven van de Chausseé d' Amour de komende jaren in Sint-Truiden aangepakt worden. Maar dan moet er ook een beleid rond gevoerd worden in plaats van er enkel over te praten."

Falend belastingreglement

"Trouwens, zoals met alles tegenwoordig was het belastingreglement dat ik indertijd als burgemeester ingevoerd heb niet meer goed voor de CD&V-Open Vld -meerderheid. De nog voor heel eventjes, schepen van Financiën Ingrid Kempeneers (CD&V, wist het weer beter en kwam met een nieuw reglement. Met als gevolg dat de belasting op de eroshuizen niet inbaar was in 2017 en de stad 200 000 euro minder aan belastingsinkomsten inde."


Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch heeft het echter niet zo begrepen op de rosse steenweg. "Reeds jaar en dag zijn er problemen op die steenweg die maatschappelijk niet langer aanvaard kunnen worden. Van brandstichtingen over schietpartijen tot vrouwenhandel. Daarbij is er een permanente onveilige verkeerssituatie. Er gebeuren te veel ongevallen met soms ernstige letsels of zelfs een dodelijke afloop als gevolg. Alle voorstellen in de zin van een herinrichting van mobiliteit of gluurstroken zijn onzin. Het heeft geen zin om met ons belastinggeld deze criminaliteit te blijven ondersteunen."


"Er is ook niks 'nostalgisch' aan uitbuiting van vrouwen en dat hoort niet bij Sint-Truiden zoals sommigen graag kapotrelativeren. De N-VA wil de Chaussée simpelweg opdoeken. Geen onrealistische abrupte sluiting maar een uitdoving. De volgende legislatuur lanceren wij een prostitutieplan met een hoge openingstaks bij elke nieuwe uitbater, maar ten laste van de eigenaar. Op die manier is de belasting inbaar. De eigenaar is gekend, de uitbater vaak niet. Three strikes, you're out! Wanneer je een derde opeenvolgende gasboete krijgt, wordt je zaak binnen het jaar gesloten." (DSS)