CD&V-politica Evelien Kevers wil meer bekendmaking van zorgcentra na seksueel geweld

CD&V-politica Evelien Kevers (derde van rechts) voert samen met Vrouw & Maatschappij een Witte lintjesactie tegen geweld op vrouwen.
Benoit De Freine CD&V-politica Evelien Kevers (derde van rechts) voert samen met Vrouw & Maatschappij een Witte lintjesactie tegen geweld op vrouwen.
Vrouw & Maatschappij voerde vrijdagmorgen haar jaarlijkse Witte lintjesactie tegen geweld op vrouwen. CD&V-mandatarissen en vrijwilligers deelden witte lintjes uitdelen aan de pendelaars aan het station van Sint-Truiden. Wie een wit lintje draagt, toont daarmee zijn of haar steun aan de gezamenlijke strijd tegen seksueel geweld. De pendelaars ontvingen ook een flyer met meer informatie.

“Dit jaar zetten we met onze actie de zorgcentra na seksueel geweld in de kijker”, vertelt Evelien Kevers (CD&V). “We willen de bestaande drie centra meer bekendheid geven, en daarnaast leggen we enkele concrete eisen op tafel. We willen een structurele financiering van de bestaande drie zorgcentra zodat hun voortbestaan verzekerd is. Daarnaast willen we een verdere uitrol van de zorgcentra over het ganse grondgebied zodat iedereen op maximaal één uur rijden toegang heeft tot een zorgcentrum na seksueel geweld. Belangrijk is dat DNA-stalen langer dan één jaar kunnen bewaard worden in de zorgcentra, zodat slachtoffers die pas later een aangifte doen ook gebruik kunnen maken van dit bewijsmateriaal. Ten slotte eisen we dat in de gebieden waar er voorlopig geen zorgcentrum is, er een uniforme checklist komt voor de opvang van slachtoffers van seksueel geweld zodat de hulp die geboden wordt minder plaatsafhankelijk is.”

8,5 verkrachtingen per dag

“We voeren deze actie omdat we willen dat élk slachtoffer van seksueel geweld toegang heeft tot de zorg die hij of zij verdient”, gaat Kevers verder. “In België worden gemiddeld 8,5 verkrachtingen per dag aangegeven bij de politie, waarvan de helft betrekking heeft op minderjarige slachtoffers. Daarbovenop weten we dat seksueel geweld in de meerderheid van de gevallen niet wordt aangegeven, dus het werkelijke cijfer ligt nog een pak hoger. Slachtoffers die bij een zorgcentrum terechtkomen, worden er professioneel begeleid, maken meer kans op herstel, en zijn meer geneigd om aangifte te doen bij de politie. We willen dan ook dat het beleid verdergaat op deze piste zodat op termijn elk slachtoffer in België bij een zorgcentrum terecht kan.”

Vrouw & Maatschappij – CD&V-politica voert haar jaarlijkse Witte lintjesactie tegen geweld op vrouwen. De actie vindt plaats aan het station van Sint-Truiden.
Benoit De Freine Vrouw & Maatschappij – CD&V-politica voert haar jaarlijkse Witte lintjesactie tegen geweld op vrouwen. De actie vindt plaats aan het station van Sint-Truiden.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.