Buurtbewoners klagen overlast tijdens fuiven op Gazo-site aan: burgemeester belooft maatregelen

“Ik vrees dat de waarde van onze huizen zal dalen”, zegt Ghislain Vanstraelen.
Karolien Coenen “Ik vrees dat de waarde van onze huizen zal dalen”, zegt Ghislain Vanstraelen.
Na de eerste fuiven op de Gazo-site kwamen er meteen klachten van de bewoners van de Gazometerstraat. “Nachtlawaai tot 5 uur ‘s ochtends, fuifgangers die plassen in brievenbussen,...onze vrees voor overlast bleek terecht”, zegt Michel Beckers. Tijdens een buurtbewonersvergadering beloofde burgemeester Veerle Heeren (CD&V) om maatregelen te nemen.

Na iets meer dan twee jaar bouwen, opende de ‘GAZO’ begin november 2018 feestelijk de deuren. De site aan het station werd omgevormd tot een multifunctioneel complex met onder meer een school, foyer en polyvalente zaal, waar af en toe fuiven worden georganiseerd. Daar zijn de bewoners van de Gazometerstraat niet erg blij mee. “De eerste fuiven hebben flink wat overlast veroorzaakt”, zegt tandarts Michel Beckers. “Er was lawaai tot 5 uur ‘s ochtends van rondhangende jongeren. Enkelen plasten ook in brievenbussen.” Bovendien brengen de fuiven ook meer verkeer met zich mee. Terwijl de burgemeester op voorhand beloofd had dat het verkeer via de kant van het station zou verlopen, blijkt dat nu toch niet het geval te zijn. “Jammer dat men zich niet aan de belofte heeft gehouden, om alle bedrijvigheid aan de kant van het station te laten plaatsvinden. Mijn vrouw heeft al een petitie aan de burgemeester bezorgd met onze bezwaren”, besluit Michel.

Fietsstraat

Door de toegenomen verkeersdrukte twijfelen de buurtbewoners nu ook dat er nog een fietsstraat komt in de Gazometerstraat. Het lijkt weinig haalbaar om er fietsers voorrang te geven op wagens. Dat zou onvermijdelijk meer verkeersproblemen met zich meebrengen. “Ons werd verteld dat autoverkeer mogelijk blijft, maar alleen voor noodzakelijke verplaatsingen, onder meer voor de bewoners van de straat. Wat daar van aan is, weet niemand. Men verzekerde ons dat onze huizen in waarde zouden stijgen met de komst van de GAZO-site, maar ik vrees dat ze nu al aan het dalen is”, zegt Ghislain Vanstraelen.

Feestelijke opening GAZO in Sint-Truiden.
Karolien Coenen Feestelijke opening GAZO in Sint-Truiden.

Maatregelen

Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) is op de hoogte van de problemen en verwijst naar de buurtbewonersvergadering van 25 maart, waar alle vragen en opmerkingen aan bod zijn gekomen. “We hebben er afspraken met de buurtbewoners gemaakt. Zo moeten fuifgangers nu binnen in de zaal blijven. Wie de zaal verlaat, mag niet meer binnen. Ook werd de doorsteek tussen de Gazometerstraat en het station ondertussen afgesloten. En er werd een rookruimte ingericht aan de zijde van het station, om te verhinderen dat rokers buiten voor overlast zorgen. Er worden verder fuifbegeleiders ingezet, onder wie een buurtbewoner. Organisatoren worden strikter opgevolgd door de jeugddienst bij de organisatie van hun activiteit en er wordt private bewaking ingezet voor fuiven. Er zal in de toekomst ook een all-inpakket worden aangereikt waar alle elementen, zoals security, in vervat zijn. Er is afgesproken met de buurt dat we voor de zomer opnieuw samenkomen en de maatregelen evalueren. Sowieso zal er een zone 30 van toepassing zijn, aangezien het over een schoolomgeving gaat”. Burgemeester Heeren gaf ons geen duidelijk antwoord op de vraag wanneer de fietsstraat er komt. Ze zal dit op haar eerstvolgend mobiliteitsoverleg bespreken.

De GAZO-site wordt nu blijkbaar aan de kant van de Gazometerstraat ontsloten in plaats van aan de kant van het station.
Coenen De GAZO-site wordt nu blijkbaar aan de kant van de Gazometerstraat ontsloten in plaats van aan de kant van het station.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.