Burgemeester Heeren brengt overstromingsgebied in kaart met drones

Meten is weten, daarom heeft Sint-Truiden drones de overstromingsgebieden in kaart laten brengen.
BELGA Meten is weten, daarom heeft Sint-Truiden drones de overstromingsgebieden in kaart laten brengen.
Maandag 10 juni stonden de hemelsluizen wagenwijd open boven Sint-Truiden. Er viel op korte tijd liefst 72 liter per vierkante meter regen uit de lucht, een uitzonderlijke hoeveelheid. Dat resulteerde in ruim 150 oproepen in amper twee uur tijd. De voorbije 48 uur waren stadsdiensten, politie- en brandweerploegen onafgebroken aan de slag. De brandweer kreeg hierbij materiële versterking vanuit Beringen, Tongeren, Borgloon en Hasselt.

“De wachtbekkens van Stayen, Maasrode in Halmaal, Aalst, Bernissem, Bevingen, Heiselt, Borlo en Niel-bij-Sint-Truiden hebben ontzettend goed werk geleverd”, zegt burgemeester Veerle Heeren (CD&V). “Ze zijn de voorbije 48 uren intens gemonitord door de experten van de Watering. Ook de aanlegde grachten (onder andere Heulegracht, Valleiwaalhovenweg,…), de buffers in het kader van onze rioleringsprojecten (onder andere Groot-Gelmen), de aanleg van groene hagen en grasstroken in de velden op percelen van landbouwers… hebben hun nut meer dan bewezen. Dankzij deze werken van de voorbije jaren is nog erger kunnen voorkomen worden en zijn bepaalde delen van dorpen gevrijwaard gebleven.” Over het natuurlijk wachtbekken van Gelinden, dat illegaal werd volgestort, wordt er met geen woord meer gerept. Vermoedelijk wacht de stad Sint-Truiden de uitkomst van de  gerechtelijke procedure af, die hierover werd opgestart door het departement Omgeving van het Vlaams Gewest.

Droneteam

“Maar het werk is natuurlijk nooit af. Vorige maand hebben we nog een werkvergadering gehad met de partners om verdere initiatieven te ontwikkelen hoe we water kunnen bufferen, zowel op de eigen percelen als op de hoger gelegen gebieden. We zitten niet stil en gaan verder op de ingeslagen weg als stadsbestuur samen met onze partners van De Watering en Fluvius. We doen hierbij ook een beroep op elke inwoner om samen met ons te bekijken welke juiste maatregelen we bijkomend kunnen nemen. Meten is weten, daarom hebben we gisteren beroep gedaan op de Vlaamse Milieumaatschappij. Zij zijn met hun droneteam, in goed overleg met DronePort, de overstromingsgebieden op het Truiens grondgebied overgevlogen met als doel deze in kaart te brengen. Op die manier kunnen we perfect de vergelijking maken met de bestaande overstromingskaarten. Na de evaluatie willen we opnieuw met de inwoners in overleg en dialoog gaan”, zegt burgemeester Veerle Heeren.

Extra service op containerpark

“Op dit ogenblik zijn onze brandweerlieden en stadsdiensten nog volop bezig met de opruimwerken. Inwoners van Groot-Gelmen, Gelinden, Velm, Halmaal, Aalst en Kerkom die getroffen zijn en schade hebben opgelopen, kunnen gratis hun afval of beschadigde goederen die gerelateerd zijn aan het noodweer naar het containerpark van Sint-Truiden brengen. Aan deze inwoners wordt gevraagd om wel steeds hun verzekeringsmakelaar persoonlijk aan te spreken om te bekijken of de beschadigde goederen kunnen afgevoerd worden”, zegt Ingrid Kempeneers, schepen van Openbare werken.

Containerpark Sint-Truiden: (Nijverheidslaan 5410, 3800 Sint-Truiden). Info en openingsuren via www.sint-truiden.be/containerpark.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Johannes Martens

    Beetje show verkopen en "in dialoog gaan" en daarmee zal het wel weer ophouden, zoals altijd. Met de vele miljoenen die aan andere nutteloze werken werden uitgegeven in Sint-Truiden en omgeving, hadden verschillende infrastructuurwerken kunnen worden uitgevoerd, zodat de bevolking van deze ellende bespaard bleef. Incapabel bestuur en dito burgemeester...