Brandweer jaagt bijenzwerm weg van kapelletje

Bijenzwerm op bezoek in de Truiense  Luikerstraat
IWIS Bijenzwerm op bezoek in de Truiense Luikerstraat
Een ‘afgescheurde’ bijenzwerm vestigde zich gisteren tegen een gevelkapelletje in de Luikerstraat, nabij de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Voorbijgangers voelden zich op hun ongemak en waren bang om gestoken te worden. De brandweer kwam ter plaatse en zette de omgeving af om een imker de mogelijkheid te geven de zwerm bijen op een veilige manier te verwijderen.

“In een bijenkolonie wordt slechts één koningin geduld. Alleen zij kan voor volwaardige nakomelingen zorgen. Wil de soort blijven bestaan, dan moeten er regelmatig koninginnen geproduceerd worden. Het gevolg is dat de oude koningin plaats moet ruimen voor een jonge. 

Zwermen

De oude koningin verlaat dan samen met een deel van de werksters het nest om een nieuwe kolonie te stichten. Dat noemt men dan ‘zwermen’. Het mooie weer in combinatie met de wind van de voorbije dagen heeft ervoor gezorgd dat bijen iets vroeger en iets verder beginnen te zwermen dan normaal. Dat zou pas vanaf mei zijn. Wie zo'n  zwerm zou tegenkomen, laat de diertjes best met rust en belt ons op. We komen ter plaatste, lossen jouw probleem op en zorgen dat de bijen een nieuwe plek krijgen” zegt Sylvain Wouters van de Koninklijke Imkersbond Sint-Truiden.

Meer info bij Koninklijke Imkersbond Sint-Truiden, Sylvain Wouters 0479/650897
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.