Boom omkappen? Dat kost dan 50 euro tot nieuwe er staat

Stad zet licht op groen voor verplichte waarborg voor kap en herplanting van hoogstambomen

Hoogstamfruitbomen zijn net zo goed als onze middeleeuwse monumenten of Grote Markt met onze stad verbonden
bob moors Hoogstamfruitbomen zijn net zo goed als onze middeleeuwse monumenten of Grote Markt met onze stad verbonden
Met een nieuw waarborgsysteem wil het stadsbestuur van Sint-Truiden ervoor zorgen dat er meer hoogstambomen heraangeplant worden. Bij een kap is er voor iedere boom een bedrag verschuldigd. Dat wordt pas teruggestort als er effectief nieuwe exemplaren voor in de plaats kwamen.

De gemeenteraad van Sint-Truiden gaf maandag  groen licht voor een nieuw reglement dat de hoogstambomen op het grondgebied bijkomend moet beschermen. Door een verplichte waarborg te verbinden aan de kap en heraanplant, heeft het stadsbestuur een extra instrument om af te dwingen dat deze kenmerkende elementen niet uit het Haspengouwse landschap verdwijnen. “Om veiligheids- of andere redenen is een kap van hoogstambomen soms echt te rechtvaardigen. Hiervoor is weliswaar een vergunning nodig, die altijd voorziet in een heraanplant. Om ervoor te zorgen dat die heraanplant effectief gebeurt, gaan we voortaan een waarborg aanrekenen. Die wordt pas teruggestort als we zien dat er effectief nieuwe hoogstambomen staan. Dat is een extra stimulans die meteen heel motiverend werkt”, zegt schepen van Landbouw en Fruitteelt Hilde Vautmans.

Drie jaar tijd

Het waarborgbedrag is afhankelijk van de hoeveelheid aan te planten bomen. Per boom is een bedrag van 50 euro verschuldigd, met een minimum van 500 euro. Het tarief per boom verdubbelt als bleek dat, ondanks de verplichting, toch geen vergunning aangevraagd werd. Aanvragers hebben drie jaar tijd om de terugbetaling te bekomen. “Hoogstamfruitbomen zijn net zo goed als onze middeleeuwse monumenten of Grote Markt met onze stad verbonden. Ze zijn deel van ons erfgoed en dat willen we natuurlijk zo goed mogelijk in ere houden. De nieuwe waarborgregeling zal ons hier op een eenvoudige én effectieve manier mee kunnen helpen”, besluit burgemeester Veerle Heeren.

De waarborg wordt pas  teruggestort als er effectief nieuwe exemplaren voor in de plaats komen
WFA VIDIPHOTO De waarborg wordt pas teruggestort als er effectief nieuwe exemplaren voor in de plaats komen

Boerenbond

Vanessa Saenen, woordvoerder van de Boerenbond, reageert voorzichtig: “Wanneer in de vergunning staat dat men de gekapte bomen dient te vervangen dan ziet de Boerenbond daar op zich geen probleem in om hiervoor een waarborg te vragen die dan wordt terugbetaald wanneer men hieraan voldaan heeft. Het gaat wel over minimum 500 euro. Wat veel geld is. Vreemd lijkt ons wel dat de aanvrager onmiddellijk en vooraf dient te betalen ook al heeft die nog geen boom gekapt. Het kan zijn dat je een vergunning vraagt en uiteindelijk toch niet kapt. We zouden het logischer vinden moest de vergunningsaanvrager maar dienen te betalen op het moment dat hij daadwerkelijk gaat kappen”.

Boerenverstand

Fruitteler Theo Billen uit Sint-Truiden begrijpt er niets van. “Dat men in plaats van de boeren weer op kosten te jagen, eens zijn of haar boerenverstand gebruikt. Waarom moeten wij, die het al zo moeilijk hebben, nu nog minimum 500 euro betalen om onze eigen bomen te kappen als ze ziek zijn. Ik begrijp dat men dat voor de toeristen wil doen, waarom geen perceel per kerkdorp aanplanten. Dat moet dan wel goed verzorgd worden, niet dat het tussen de netels staat te verkommeren zoals nu vaak het geval is.”

“Gebruik toch eens uw gezond boerenverstand”, zegt fruitteler Theo Billen uit Ordingen.
Foto Tony Van Galen “Gebruik toch eens uw gezond boerenverstand”, zegt fruitteler Theo Billen uit Ordingen.

Piet Porrey van Fruitdomein Truilingen draait de zaak om. “ Beloon de boer die nog een hoogstamboomgaard wilt zetten in plaats hem te plagen met een dure waarborg. We hebben begrip voor de toeristische waarde van de hoogstamboomgaarden, maar die zijn allang niet meer rendabel. De overheid zou die boer die daar nog aan wil beginnen moeten ondersteunen.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • jean albert

    wat ze toch allemaal uitvinjden om geld uit de boeren hun zakken te halen. op prive eigendom heeft de gemeente toch niks te zeggen zolang men anderen niet schaad. dit is pure dictatuur. sschandalig.

  • Hugo Hechtermans

    Hoogstam(fruit)bomen zijn nog enkel folklore. Wie wil (of kan) dat fruit nog plukken ? Het stadsbestuur misschien ? Vele boomgaarden gaan veranderen in fosslelen met enkel nog dode exemplaren erop. Dat brengt niets op, nee, maar de eigenaar werkt ook niet met verlies...