Basisschool in Sint-Truiden ontsnapt aan ramp: trucker ramt gevels van huizen en komt tot stilstand voor schoolpoort

De vrachtwagen kwam tot stilstand aan de schoolpoort van De Heiberg.
DSS De vrachtwagen kwam tot stilstand aan de schoolpoort van De Heiberg.
Op de Truiense Naamsesteenweg heeft een vrachtwagenchauffeur vrijdag omstreeks 14.30 uur enkele gevels van huizen geramd. Uiteindelijk kwam hij tot stilstand aan de schoolpoort van de basisschool De Heiberg. Er vielen als bij wonder geen gewonden. Uit het politieonderzoek blijkt dat de chauffeur niet te snel reed en zich ook aan zijn rusttijden had gehouden.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“De vrachtwagenchauffeur was naar eigen zeggen in slaap gevallen”, zegt buurtbewoner Bjorn Goossens, die getuige was van het hele gebeuren. “De hele buurt staat in rep en roer. Iedereen is zich bewust van het feit wat er kon gebeuren als de feiten zich twintig minuten later hadden afgespeeld, als de kinderen uit de school kwamen. De chauffeur reed met een rotvaart. De snelheid was dus zeker niet aangepast.” Op dat moment was de conclusie van het politieonderzoek nog niet bekend. “De politie was pas na twintig minuten ter plaatse. De buurtbewoners hebben deze gevaarlijke verkeerssituatie al vaker aan het stadsbestuur gemeld. Vandaag is hun vrees uitgekomen. Godzijdank zonder gevolgen! Hopelijk luistert de stad nu”, gaat Bjorn verder.

Ook de gevels kregen het zwaar te verduren.
Mine Dalemans Ook de gevels kregen het zwaar te verduren.

Oorverdovend kabaal

“We waren vandaag met 22 leerlingen op school aanwezig”, zegt leraar Niels Vanbergen. “We zaten allemaal in één klas, toen we plots een oorverdovend kabaal hoorden. Blijkbaar had een joekel van een vrachtwagen onze schoolpoort geramd. Net op het zebrapad. Gelukkig bleef het bij blikschade. Maar als dit een halfuurtje later had plaatsgevonden, dan voltrok zich hier een regelrecht drama. We hebben deze situatie al vaak aan het stadsbestuur gemeld. Op deze Naamsesteenweg wordt gewoon te hard gereden. Zeker door vrachtwagens. Maar volgens de stad kunnen ze daar weinig aan doen omdat het over een provincieweg gaat.”

De vrachtwagens razen onze school voorbij. Soms trillen alle leerlingen in de klaslokalen gewoon mee

Directeur Martine Maertens, basisschool De Heiberg

Directeur Martine Maertens erkent wel dat de stad Sint-Truiden haar best doet, maar merkt dat de vrachtwagens toch nog te vaak blijven voorbijrazen. “Soms trillen alle leerlingen in de klaslokalen gewoon mee.”

Directeur Martine Maertens van basisschool De Heiberg in Sint-Truiden.
Mine Dalemans Directeur Martine Maertens van basisschool De Heiberg in Sint-Truiden.

Snelheidscontroles

“Wij gaan nu onderzoeken of die chauffeur wel de nodige pauzes heeft ingelast”, klonk het bij korpschef Steve Provost van de politiezone Sint-Truiden-Nieuwerkerken-Gingelom. “Er wordt ook een onderzoek gevoerd naar zijn snelheid. Je mag daar maar 50 km/uur rijden.” ‘s Avonds raakte nog bekend dat de chauffeur volgens het politieonderzoek niet te snel reed en dat hij zich ook aan zijn rusttijden had gehouden.

“Alle maatregelen die we als stad ook maar konden nemen om de verkeerssituatie daar zo veilig mogelijk te maken, hebben we genomen", zegt de Truiense burgemeester Veerle Heeren (CD&V). “We hebben er een zebrapad geplaatst, verkeersdrempels in de weg aangelegd, het zebrapad extra verlicht, digitale borden geplaatst... Noem maar op. Ook de snelheidscontrole door de politie is daar draconisch. Meer kunnen we echt niet doen. Uiteindelijk is het een feit dat het schooltje langs een drukke steenweg ligt.”

Bij Transport Lux uit Borgloon was men niet bereikbaar voor commentaar.

De takeldienst was meteen ter plaatse.
DSS De takeldienst was meteen ter plaatse.