Auteur Vanessa Gerrits opent minibib in Halmaal

De minibibliotheek van Vanessa uit Halmaal (Sint-Truiden).
Mine Dalemans De minibibliotheek van Vanessa uit Halmaal (Sint-Truiden).
Wie dezer dagen door Halmaal wandelt, komt ongetwijfeld de muntgroene minibib van Vanessa Gerrits tegen. Buren en wandelaars kunnen er voortaan een boek uitlenen, ruilen of adopteren. “Het leek me een leuk idee om de mensen uit de buurt die nu thuiszitten van wat gratis leesvoer te voorzien”, zegt auteur Vanessa Gerrits.

Vanessa geeft haar fantasie vleugels sinds ze met haar personages Lucy en Max op avontuur vertrok in 2013. Als rijbewijsloze prille dertiger reist ze heen en weer tussen fictieve werelden met haar pen als vervoersbewijs. “Afgelopen maandag heb ik een oud kastje omgetoverd tot minibib. Een kleinere uitgave van het gekende fenomeen Little Free Library, zeg maar”, vertelt ze. 

“Buren en wandelaars kunnen er een boek uitlenen, ruilen of adopteren. Wel eerst handen wassen, zoals staat aangegeven op het kastje. Ik ben zelf auteur van chicklit (vlot geschreven lectuur over en voor moderne jonge vrouwen, red.) en young adult-fantasy en ben jarenlang actief geweest als boekblogger, vandaar heb ik veel boeken op overschot. Recensie-exemplaren van uitgeverijen mogen immers niet doorverkocht worden, ook niet via kringloopwinkels, dus ze weggeven is de enige optie. Daarom leek het me een leuk idee om de mensen uit de buurt die nu thuiszitten van wat gratis leesvoer te voorzien.”

De minibibliotheek van Vanessa uit Halmaal (Sint-Truiden).
Mine Dalemans De minibibliotheek van Vanessa uit Halmaal (Sint-Truiden).

Blind dateboeken

“Ik probeer er verschillende genres in te stoppen. Ik denk dan uiteraard aan mijn genre de ‘chicklit’, maar ook thrillers, young adult en er zitten ook een paar blind dateboeken in, die zijn ingepakt en dus ‘anoniem’”, gaat Vanessa verder. “Tot dusver zijn er nog geen boeken uitgeleend, maar het is nog maar dag drie, dus ik ben hoopvol dat dat nog gaat gebeuren. Alleszins zal de minibib dagelijks bij goed weer buitenstaan van ‘s ochtends tot het vallen van de avond.”