Appel- en perenteelt verkeert in crisis, telers moeten dit jaar geen sociale bijdragen betalen: “Tijdelijke maatregel om fruitboeren wat ademruimte te geven”

Minister Denis Ducarme hielp vorig jaar nog bij de perenpluk.
Tony Van Galen Minister Denis Ducarme hielp vorig jaar nog bij de perenpluk.
Op vraag van Truiens schepen Hilde Vautmans (Open Vld) heeft federaal landbouwminister Ducarme (MR) de appelen-, peren- en rundveesector erkend als sectoren in crisis. Met deze beslissing werd alvast een van de maatregelen uit Vautmans’ negenpuntenplan voor de fruitsector verwezenlijkt.

Door de Russische boycot, de late nachtvorst in 2017 en de droogte vorig jaar is de prijs voor peren tot een historisch dieptepunt gezakt. Dankzij de erkenning als sector in crisis zullen de zwaarst getroffenen dit jaar geen sociale bijdragen meer moeten betalen. “Het is een tijdelijke maatregel om de telers wat ademruimte te geven tot de crisis voorbij is”, legt Ducarme uit.

Financiële strop

De Russische boycot brengt de appel- en perenteelt in Limburg nu al voor het vijfde jaar in moeilijkheden. De helft van de Limburgse peren en vijftien procent van de appelen vonden voor de boycot hun weg naar de Russen. De fruitboeren hielden hun kin enkele jaren nipt boven water door hun peren niet te oogsten in ruil voor Europese steun. Ondertussen gingen ze op zoek  naar nieuwe afzetmarkten, zoals Canada, Brazilië, China, India en recent nog Mexico. Ook de Limburgers gingen als gek peren eten.  Maar dat heeft te weinig zoden aan de dijk gebracht. De financiële strop trok verder de keel van de fruitteler dicht. De afgelopen jaren kwamen daar nog drie rampen bovenop: een windhoos in Zuid-Limburg, schade door nachtvorst in april 2017 en de aanhoudende droogte vorig jaar.

Signaal aan bankwereld

“Toen minister Ducarme begin februari de varkenshouderij als sector in crisis heeft erkend, heb ik onmiddellijk gevraagd hetzelfde te doen voor de fruitsector. Ik ben dan ook erg tevreden dat de minister nu ook de appelen-, peren- en rundveesector als sectoren in crisis heeft erkend” zegt Europees parlementslid en Truiens schepen van Landbouw en Fruit Hilde Vautmans (Open Vld). “Dankzij deze maatregel zullen de fruitboeren een verlaging, vrijstelling of uitstel van betaling van sociale bijdragen krijgen. Dit zal hen meer ademruimte geven in deze moeilijke periode. De meeste boeren hebben zware financiële problemen. Daarnaast is deze erkenning ook een krachtig signaal aan de banken en naar de Vlaamse overheid om sneller werk te maken van de uitbetaling van de schade door nachtvorst in 2017 en de droogte in 2018.”

Negenpuntenplan

Vorige week donderdag ging Vautmans nog in overleg met honderd fruittelers. Daar presenteerde ze ook haar negenpuntenplan met maatregelen voor een leefbare sector. Het plan werd bijna unaniem goedgekeurd door de fruittelers. “Deze erkenning is een belangrijke eerste stap om uit de crisis te raken. Nu mag het werk niet stoppen. We werken verder om ook de andere acht punten snel te realiseren. Belangrijke punten voor onze telers zijn echte compensaties voor de geleden schade door de Ruslandboycot en een herziening van het GMO-geld (gemeenschappelijke marktordening, nvdr), zodat die de telers toekomen. De belangrijkste eis blijft een eerlijke prijs. Dat is dan ook misschien wel het meest cruciale punt dat naar voren werd geschoven. Andere actiepunten zijn meer promotie van producten van eigen bodem, verjonging en een uitbreiding van het aantal dagen seizoensarbeid in de landbouw van 65 naar 100 dagen, zonder dat dit zorgt voor een meerkost. Tot slot kwam ook een rooipremie aan bod en vragen we de Vlaamse overheid de schadedossiers met spoed te behandelen en iedereen uit te betalen voor 1 juli”, besluit Vautmans.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.