Ambachten en vakmanschap centraal op Erfgoeddag in Sint-Truiden

Onder het motto ‘Hoe maakt u het?’ staat de Erfgoeddag in Sint-Truiden dit jaar in het teken van ambachten en vakmanschap.
RV Onder het motto ‘Hoe maakt u het?’ staat de Erfgoeddag in Sint-Truiden dit jaar in het teken van ambachten en vakmanschap.
De jaarlijkse hoogdag voor de erfgoedliefhebber staat weer voor de deur. Onder het motto ‘Hoe maakt u het?’ staat de Erfgoeddag in Sint-Truiden dit jaar in het teken van ambachten en vakmanschap. Liefst 10 verschillende organisaties laten bezoekers via tal van activiteiten kennismaken met deze bijzondere aspecten van het Truiense erfgoed. Zij kunnen op zondag 28 april van 10u tot 18u kiezen uit een waaier aan lezingen, exposities, demonstraties en optredens.

Sint-Truiden heeft een rijke geschiedenis. Die staat één keer per jaar in de kijker op Erfgoeddag. Die draait deze editie rond ambachten en vakmanschap. Tien Truiense erfgoedverenigingen en -verzamelaars krijgen de kans om hun unieke objecten aan de man of vrouw te brengen. Ze geven bezoekers een inkijk in weer een ander aspect van het verleden van de hoofdstad van Haspengouw. “Dit jaar spelen de initiatiefnemers vooral in op de leefwereld van bezoekers. In de Festraetsstudio leer je bijvoorbeeld eigenhandig een zwart-witfoto maken, in museum De Mindere zijn er dan weer allerlei doe-activiteiten rond kloosterambachten en in Triamant kun je je eigen morsebericht versturen. Allemaal verrassende activiteiten, die ook een beetje aanzetten tot nadenken. Deelnemers leren dat heel veel gebruiksvoorwerpen het resultaat zijn van eeuwenoud vakmanschap, dat op zich ook als erfgoed moet aanzien worden”, zegt schepen van Roerend erfgoed Jurgen Reniers.

Trudofeesten

Een andere blikvanger op Erfgoeddag 2019 zijn de kanttentoonstellingen in de Sint-Gangulfuskerk. Daar zien bezoekers met eigen ogen hoe een wandtapijt – het resultaat van echt vakmanschap – tot stand komt. De creatie wordt gemaakt ter ere van de Trudofeesten. Verder staat er aan de Abdijsite ook een ambachtenmarkt met houtdraaiers, mandenvlechters en andere bijzondere ambachten. “Deze en de andere activiteiten komen natuurlijk maar tot stand dankzij de inzet van alle Truienaren die hun bijdrage hebben geleverd aan deze Erfgoeddag. Samen met hen en de hulp van vrijwilligers hebben we een verrassend programma in elkaar gestoken”, besluit burgemeester Veerle Heeren.

Programma

Op Erfgoeddag kunnen bezoekers in Sint-Truiden deelnemen aan onderstaande workshops, expo’s en activiteiten. Het volledige programma van Erfgoeddag is terug te vinden op www.erfgoeddag.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.