Allochtone vrouwen worden tijdens paaseierenraap weggezet als ‘graaiers’: klacht tegen schepen wegens laster en eerroof

De hele zaak begon met deze post op Facebook.
RV De hele zaak begon met deze post op Facebook.
Ze dachten gezellig met de kinderen deel te nemen aan de paaseierenzoektocht in het stadspark, maar ondertussen kent half Sint-Truiden hen als graaiers. Of hoe een foto van twee allochtone vrouwen met een zak vol chocolade kwaad bloed heeft gezet. Schepen Jelle Engelbosch (N-VA) verweet hen op Facebook een gebrek aan menselijk fatsoen en wenste hen in één adem een indigestie toe. Ondertussen heeft hij zelf een klacht aan zijn been wegens laster en eerroof en schending van de privacy.

Op paasmaandag kon je ook in Sint-Truiden paaseitjes rapen. “De ideale activiteit voor het gezin”, zo kondigde burgemeester Veerle Heeren (CD&V) het aan. “Gezellig ravotten in het groen, of lekker ouderwets spelletjes spelen in openlucht. Niets is plezanter op een zonnige, vrije lentedag.”

Maar al snel bleek het feestje verstoord te worden door twee vrouwen die zelf niet opgegroeid waren met het culturele gegeven van paaseitjes, maar er wel als de kippen bij waren om hun zakken vol gratis chocolade te proppen. Althans, dat zou je denken nadat een foto van hen via Facebook gedeeld werd door schepen Engelbosch. “Aangezien we niet bij iedereen op menselijk fatsoen kunnen rekenen, moeten we de paaseierenraap volgend jaar anders organiseren. En voor deze twee graaiers hoop ik op een indigestie”, luidde de begeleidende tekst. De dames — onherkenbaar gemaakt met een paasei voor hun gezicht — gingen in geen tijd viraal in Sint-Truiden en niet op positieve manier.

Boodschappentas

Gemeenteraadslid Peter Vandam (Groen) wilde wel even weten of het echt om ‘paasgraaiers’ ging. “En dat beeld klopt dus niet”, zegt hij. “De vrouw die de zak met paaseitjes droeg, woont al jaren in Sint-Truiden. Het was ook haar zoontje die de eitjes verzameld had, op uitnodiging van de stad trouwens. Haar vriendin, die ook op de foto staat, droeg gewoon een boodschappentas. Het gaat om mensen die goed geïntegreerd zijn en deelnemen aan allerlei inburgeringsprojecten, iets wat overigens niet verplicht is. Ondertussen hangen ze wel publiekelijk aan de schandpaal. Ze durven nauwelijks nog op straat komen.”

Niet welkom

Katrien Strick, die de vrouwen als leerkracht Nederlands bij Basiseducatie kent, is er ook niet goed van. “Al mijn collega’s ervaren dit als een klap in het gezicht. Deze mensen hebben er een verschrikkelijk parcours opzitten. Hun asielaanvraag werd vier jaar geleden goedgekeurd en ze doen er alles aan om te integreren. Het zoontje van de vrouw die de paaseitjes bij zich had, spreekt vlot Nederlands en zelf praten ze ook een aardig mondje mee. Nee, het zijn geen christenen. Maar toen ze een uitnodiging van de stad kregen om deel te nemen aan de paaszoektocht, besloten ze om deel te nemen. Daar hebben ze nu natuurlijk spijt van. Ze voelen zich niet welkom en zijn bang voor wat mogelijk nog komt. Daarom hebben ze ook een klacht ingediend tegen schepen Engelbosch wegens laster en eerroof, en schending van hun privacy.”

Katrien Strick “Al mijn collega’s bij Basiseducatie ervaren dit als een klap in het gezicht”
Benoit De Freine Katrien Strick “Al mijn collega’s bij Basiseducatie ervaren dit als een klap in het gezicht”

“Ik heb heel wat vragen en reacties gekregen en dan is het mijn taak als politicus om burgers te informeren. Ik heb vooral gezegd dat we de paaseierenraap anders zullen aanpakken, zodat dit niet meer kan gebeuren”, reageert Engelbosch op zijn bewuste post op Facebook. Hij was echter nog niet op de hoogte van de klacht tegen hem.
64 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ivan Smissen

  Ik kan alleen maar constateren dat Engelbosch een immokantoor runt en tegelijk schepen van ruimtelijke ordening, Vlaams parlementslid en bestuurder bij 2 gemeentebedrijven is. Dat zijn 5 jobs waarvan 4 betaald door de belastingsbetaler. Wie noemt hier wie een graaiers?

 • Katherine Baker

  Laat de kinderen hun zakje vullen !

 • Saadia Sellak

  Doen ze mee is het weer niet goed. En ja, Jezus en Maria zijn ook heilig voor de moslims. Sterker nog, Jezus is de Messias waarop we wachten om een einde te maken aan al deze haat. Vrolijk Pasen en in mei mag u ook bij ons aan de open ramadantafels aanschuiven.

 • Fatima De Clercq

  Ik zie nochtans goedgevulde zakken. En weeral het slachtoffer spelen. Nee het gaat over gulzigheid en delen met anderen. Simpel toch?

 • Jamie Tasner

  Dat hoort ook bij de inburgering ,om die mensen dat te leren! Het zijn,lijken er wel wat veel,maar is ook geen drama,, graaiers heb je ook bij de autochtone belgen hoor, en wat anders dan paaseitjes!.!.