Al meteen hommeles tussen nieuwbakken coalitiepartners N-VA en CD&V

Partijen gaan op gemeenteraad in de clinch over bouw sociale woningen

Erik Carlier (CD&V) heeft er geen goed oog in
DS Erik Carlier (CD&V) heeft er geen goed oog in
Op de gemeenteraad van afgelopen maandag ontstond er een tenenkrommende discussie tussen CD&V en N-VA over de komst van tien sociale huurwoningen. Sint-Truiden heeft zijn bindend sociaal objectief inzake sociale woningen dan wel bereikt. De stad wil zich echter engageren om bijkomende sociale huurwoningen toe te laten op haar grondgebied. De N-VA stemde resoluut tegen.

De stad stelde voor om een convenant af te sluiten met de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) voor 10 bijkomende sociale huurwoningen. Deze woningen kaderen binnen het project Vivos Artes dat de c.v. Nieuw Sint-Truiden zal ontwikkelen in samenwerking met de vzw Bewust.

Strijd tegen armoede

“De CD&V wil in deze stad echt werk maken van de strijd tegen armoede. Wij geloven rotsvast in het feit dat een goede woning een eerste voorwaarde is om uit de armoede te geraken. Sint-Truiden kan gemakkelijk nog minstens 100 sociale woningen meer aan. Er staan nu al meer dan 1.000 mensen op de wachtlijst. Maar het ziet er niet goed uit. Ik vrees met de komst van de N-VA in deze coalitie een stevige ruk naar rechts. Te meer omdat Jelle Engelbosch Ruimtelijke Ordening en Sociale Huisvestiging in zijn portefeuille heeft”

De sociale woningen worden gerenoveerd, maar de wachtlijst zit nu al boven de 1000 personen
Karolien Coenen De sociale woningen worden gerenoveerd, maar de wachtlijst zit nu al boven de 1000 personen

Tweeverdieners

“De N-VA wil een evenwichtige verhouding tussen de sociale en de private woningbouw. Sint-Truiden is één van de koplopers in Vlaanderen wat de bouw van de sociale woningen betreft. Andere steden en gemeenten moeten eerst hun verantwoordelijkheid nemen alvorens wij bijkomende sociale woningen bouwen. Wij moeten meer tweeverdieners aantrekken en stoppen met dergelijke convenanten af te sluiten om meer sociale woningen te bekomen. Wij stemmen met onze fractie dan ook tegen”, zegt Jelle Engelbosch (N-VA)

Belangenvermenging

Filip Moers (sp.a) stond er bij en keek ernaar: “Dit wordt een interessante coalitie, benieuwd welke richting het dossier van de Sociale Woningen uitgaat. Daarbij blijven we waarschuwen dat Engelbosch die een immobiliënkantoor heeft, een slechte keuze is als schepen van Sociale Huisvestiging en Ruimtelijke Ordening. Er zal altijd een zweem van belangenvermenging over zijn dossiers gaan hangen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.