Afgebrand of rot kasteel en lege erfgoedsites

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN SINT-TRUIDEN

De Minderbroederssite komt volgend jaar ook leeg te staan, net als de abdijsite.
Foto Karolien Coenen De Minderbroederssite komt volgend jaar ook leeg te staan, net als de abdijsite.
Sint-Truiden heeft een grotendeels leegstaande abdijsite, de Minderbroederssite komt vanaf volgend jaar leeg te staan, een afgebrand kasteel op het Speelhof, eentje op Rochendaal en een verkrot en leegstaand kasteel op Terbiest. Wat gaat er gebeuren met het erfgoed van de zesde monumentenstad van Vlaanderen?

"De Minderbroedersite bouwen we om tot een huis van de Truienaar. Op die manier geven we invulling aan belangrijk historisch erfgoed. De Minderbroedersite is al eeuwen verbonden met onze stad. De Franciscanermonniken vestigden zich ruim 800 jaar geleden in Sint-Truiden en bepaalden in grote mate het DNA van onze stad. Nu de kerk en het klooster leeg komen te staan, willen wij het gebouw een tweede leven geven, met respect voor de geschiedenis en nog steeds ten dienste van de Truienaren. Wij geloven dat dit een unieke kans is om dienstbaarheid, cultuur en erfgoed met elkaar te verbinden, en de levensfilosofie van de minderbroeders - die zo belangrijk geweest zijn voor Sint-Truiden - verder te zetten. Het museum De Mindere verankeren we ook in de Minderbroederssite. " zegt burgemeester Veerle Heeren (CD&V).


"Hoeveel mist kan een mens nog spuiten over zo'n belangrijke dossiers? Er is nu eens juist zes jaar aan een stuk niets gebeurd in de aanpak van de kastelen van Rochendaal en Terbiest. In het groot aangekondigde kerkenplan van bevoegd schepen Ingrid Kempeneers (CD&V) heeft de berg een schrale muis gebaard. Zelfs de kleinste gemeenten in Limburg herbestemmen met succes hun kerken en kapellen. Wat maakt dat het in Sint-Truiden zo moeilijk moet gaan? Er is hier geen enkele kerk herbestemd. Binnenkort zijn we de 66ste monumentenstad van Vlaanderen in plaats van de zesde." zegt Gunther Leenen van de lokale partij SterK.

Zaterdagmarkt in Kerk

Bij de liberalen is een heel ander geluid te horen. Daar wint het voorstel van de populaire horecavoorzitter Luc Withofs (open VLD) op sociale media meer en meer terrein. "De barokke Minderbroederskerk sluit volgend jaar haar deuren. Ik wil er tenminste voor een stuk de 600 jaar oude zaterdagmarkt in laten doorgaan. In april 2019 zal de barokke Minderbroederskerk de deuren moeten sluiten. Het stadsbestuur is momenteel op zoek naar een herbestemming. Je moet durven doordenken en beslissingen nemen. Daarom het voorstel om van de Minderbroederskerk een overdekte markthal te maken, naar het voorbeeld van de beroemde Mercat de la Boqueria in Barcelona. Dat zou meteen de eerste overdekte markthal in een voormalig kerkgebouw in België zijn. De Truiense winters zijn koud en nat, een overdekte hal om naar de zaterdagmarkt te gaan, is dan ook geen overbodige luxe. Bovendien willen we er een grote tafel installeren waaraan elke dag een warme maaltijd wordt geserveerd voor mensen die het minder breed hebben. Het zou hartverwarmend zijn, dat op die manier de kerk naar de geest van Sint-Franciscus een tweede leven krijgt". besluit Luc Withofs (open VLD).


(DSS)