72.000 euro boete voor verhuren van krot aan seizoensarbeiders

rechtbank Hasselt
Mine Dalemans rechtbank Hasselt
Een 42-jarige Truienaar en een 49-jarige Heusdenaar zijn samen met hun vennootschap veroordeeld tot het betalen van in totaal 72.000 euro aan boetes voor het verhuren van een woning die niet voldoet aan de nodige vereisten. 

Tussen 1 juli 2014 en 12 oktober 2016 werd een loods met zeventien kamerwoningen aangeboden aan de seizoensarbeiders, terwijl deze niet voldeden aan de normen inzake veiligheid, gezondheid en woonkwaliteit. Het pand was slechts vergund voor zes slaapzalen met een maximale bezetting van vijftig personen. Er zouden op een bepaald moment meer dan het dubbel aantal personen hebben gezeten. Met maar vijf douches en zes toiletten, is dat veel te veel. Bovendien waren er tal van problemen omtrent de verluchting, verlichting en elektriciteit. 

“Beklaagden hebben de feiten bewust en opzettelijk gepleegd, uit de verklaringen van de zaakvoerders blijkt dat ze zich er bewust van waren dat er in het plukseizoen meer dan vijftig seizoensarbeiders werden gehuisvest”, oordeelt de rechtbank in het vonnis. De beklaagden betwisten hun schuld overigens niet. 

Naast de geldboetes werd bij de twee heren ook een geldsom van 5.884,60 euro verbeurd verklaard. Voor de vennootschap loopt dat bedrag op tot zo'n 46.000 euro.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.