“Winkelleegstand bedreigt de hoofdstad van Haspengouw”

“Eerst Tomorrowland en Netflix, dan de winkelstraat”

Shop&theCity trachtte de oprukkende leegstand een halt toe te roepen
David Legreve Shop&theCity trachtte de oprukkende leegstand een halt toe te roepen

De winkelleegstand is in Sint-Truiden net zoals elders in Limburg de afgelopen jaren sterk toegenomen. Het online shoppen, een overaanbod en de mogelijke komst van grote baanwinkels pakken als donkere wolken samen boven de Trudostad. Shop&theCity trachtte de oprukkende leegstand een halt toe te roepen. Maar er is meer nodig.

“De winkelleegstand wordt de uitdaging van de toekomst. Er zijn de laatste jaren heel wat inspanningen geleverd om deze tendens te keren. Het Shop & the cityplatform is een van de meest geslaagde initiatieven om het winkelcentrum in zijn geheel te promoten en de klantenbinding met onze stad te verhogen. Sint-Truiden heeft met Shop&theCity het tij kunnen keren, we moeten met z’n allen beseffen dat deze organisatie de hartchirurg is die ons middenstandshart laat kloppen. We moeten nog meer investeren in Shop&theCity, nieuwe retailrecepten blijven uitproberen, goed opletten wat we doen met de komst van mogelijke shoppingcentra en baanwinkels. Bijkomend investeren in een onlineplatform waardoor we zelf de onlineshoppingmarkt opgaan. Stilstaan is achteruitgaan. Verder durven denken is de boodschap." zegt Pierard

Nieuwe marketingvormen moeten alle zintuigen prikkelen

"Alle zintuigen moeten geprikkeld worden. België is sedert 2015 bewust geworden van de kracht van geuren in commerciële ruimten. Er is helaas nog maar weinig expertise aanwezig in België, maar de wil om mee te springen op deze kar is erg groot. De eerste successen van grote winkelketens tekenen zich af, die op hun beurt dan weer een motivatie zijn om anderen in hun kielzog mee te trekken. Vooral winkels in de fashion zijn zich ondertussen bewust geworden van de kracht van geuren. Ik wil eens nagaan wat het effect is op het niveau van straten. De Limburgse geurkunstenaar Peter De Cupere heeft wel ideeën op dat vlak. Stel je voor dat de Luikerstraat naar appelbloesem ruikt.”zegt Jos Pierard (open VLD).

open VLD'er Jos Pierard
Dirk Selis open VLD'er Jos Pierard

“De verdere aankoop van leegstaande winkelpanden door AGOST kan in de toekomst een belangrijk instrument worden in de ontwikkeling van het centrum. Zo moeten we focussen op ambachtelijke zaken die specifiek zijn voor onze streek. Deze zijn misschien niet leefbaar in een normaal huurcircuit maar mogelijk wel in een verlaagd huurprijsniveau. Doel moet zijn om de authenticiteit van onze stad te versterken. Dit wordt volgens mij een van de belangrijkste uitdagingen in de nabije toekomst : authenticiteit als alternatief op het gestroomlijnde maar dikwijls monotone ketenverhaal .” alsnog Jos Pierard (open VLD).

Authenticiteit als alternatief op het gestroomlijnde maar dikwijls monotone ketenverhaal

Jos Pierard open VLD

Leegloop van winkelstraten zie je in alle steden, niet alleen in Sint-Truiden. Uit onderzoek blijkt dat de grote schuldige niet zozeer het onlineshoppen is, maar wel een gewijzigd consumptiepatroon: ‘eerst Tomorrowland en Netflix, dan de winkelstraat’.

“De toekomst en dynamiek van de binnenstad ligt daarbij zeker veel meer in uitbreiding van de diversiteit van de winkels en het aanbod aan lokale producten dan in het aantrekken van grote ketens. Pop-upzaken voor starters kunnen daarbij stimulerend werken, maar hebben in andere steden ook al bewezen geen mirakeloplossing te zijn. Verdichting van het winkelgebied in het centrum werkt zeker stimulerend, maar het is zeer de vraag of een extra winkelcentrum tussen Luikerstraat en Ridderstraat geen tweede Cicindriawijk zal worden.” zegt de lijsttrekker van Groen, Peter van Dam.

De grote schuldige is niet zozeer het onlineshoppen is, maar wel een gewijzigd consumptiepatroon: ‘eerst Tomorrowland en Netflix, dan de winkelstraat’

Peter van Dam, Groen

Structureel zijn een aantal ondersteunende maatregelen zeker nodig. Het ontwikkelen van betaalbare parkings en een goed busstation aan de rand van de kern zou prioriteit moeten zijn: het Europaplein is daarvoor als locatie voorzien in het mobiliteitsplan. Dit maakt het stadscentrum bereikbaar voor alle verschillende mobiliteitsgebruikers zonder dat de kwaliteit van de binnenstad hieronder lijdt. Verder moet het opwaarderen van de verbindingen voor zachte weggebruikers langs de as tussen het winkelcentrum van Stayen en het kruispunt aan het Europaplein zorgen voor synergie in plaats van concurrentie.

Peter Van Dam Groen
Mine Dalemans Peter Van Dam Groen

Wie met de fiets gaat winkelen, winkelt lokaal

Ook goede fietsverbindingen van de dorpskernen naar het stadscentrum zullen de lokale handel ten goede komen: wie met de (elektrische) fiets gaat winkelen, winkelt lokaal.” zegt Peter van Dam (Groen)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.