"We leren kwetsbare jongeren zelfstandig wonen"

Niek Geuens, directeur van vzw Bewust en Georges Feucht, directeur van Nieuw Sint-Truiden.
Foto Mine Dalemans Niek Geuens, directeur van vzw Bewust en Georges Feucht, directeur van Nieuw Sint-Truiden.
Vivos Artes. Zo heet het enige project met een alternatieve woonvorm dat Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (NV-A) in Limburg erkent. In heel Vlaanderen geeft ze aan 28 projecten groen licht om woningen te bouwen voor specifieke doelgroepen zoals ouderen of personen met een mentale of fysieke beperking.

"Zes tot zeven jongeren kunnen hier gedurende een jaar leren hoe ze zelfstandig kunnen wonen", vertelt Niek Geuens, algemeen directeur van de vzw Bewust, wat staat voor Beschut Wonen in Sint-Truiden. De vzw beschikt in Hasselt en de Trudostad over 50 huizen waar meer dan 200 jongeren beschut, maar met begeleiding wonen. "In Vivos Artes worden de jongeren begeleid en getraind in vaardigheden die hen helpen om later toch op eigen benen te staan", legt Geuens uit.

Samen

"We brengen jongeren die kampen met een verslaving, in een depressie zitten, lijden aan schizofrenie of leven met een ander psychisch probleem, technieken bij om zelfstandig te wonen. Ze leren het huishouden doen, ze doen de was en de plas. Ze gaan naar de winkel en leren met geld omgaan. In Vivos Artes hebben ze elk hun eigen studio met een keukentje, een badkamer met douche, een kleine living en slaapkamer. Zo waarborgen we de privacy van de gasten. Niet enkel daarom worden we door de minister erkend als niet-klassieke woonvorm", vult Niek aan. "Ook delen de jongeren die in Vivos Artes een thuis gaan hebben gemeenschappelijke ruimtes. Ze koken samen in een centrale keuken, hebben een gezamenlijke living en beschikken over een wasruimte."

Vraag

Vivos Artes wordt rechtgezet door Nieuw Sint-Truiden, de sociale huisvestingsmaatschappij die actief is in de Truiense regio. "Als we het gebouw op de gebruikelijke manier zouden bouwen dan moeten we een lange procedure doorlopen en voldoen aan heel wat regels en beperkingen", zegt directeur Georges Feucht. "De wachttijd voor sociale woningen bedraagt vandaag vier tot vijf jaar. Met de erkenning van Vivos Artes kunnen we echter sneller een woning toewijzen. Hierdoor daalt die wachttijd gevoelig."


"Bovendien neemt de vraag van jongeren met psychische problemen die zelfstandig willen gaan wonen toe. Jaarlijks krijgen we 40 aanvragen", voegt Geuens er nog aan toe. (LXB)