"Waarom hebben we in godsnaam die N-VA'ers nodig?"

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN SINT-TRUIDEN

Burgemeester Veerle Heeren (CD&V).
Mine Dalemans Burgemeester Veerle Heeren (CD&V).
Ondanks een uitstekend palmares ging de CD&V-open VLD meerderheid in de herfst van 2016 toch op zoek naar versterking ter rechterzijde. Was men dan niet zeker van zichzelf? Vriend en vijand wijzen in de richting van een burgemeester balancerend tussen een zekere zotheid van glorie en een diepe intrinsieke twijfel. Of hoe de inhoud van de Truiense verkiezingen over een gebrek aan charisma gaat.
Jelle Engelbosch (N-VA).
Angelo Verdonck Jelle Engelbosch (N-VA).

Midden jaren negentig vroeg de Ierse zanger Bono tijdens een potje golf aan Bill Cinton of hij al dat handjes schudden niet ontzettend beu was. Clinton, stopte abrupt met wat hij bezig was en keek zijn vriend indringend aan "Als je dat ooit beu wordt, moet je onmiddellijk stoppen met politiek". Volks charisma is zeker in de Trudostad even belangrijk als inhoud . Goede commedia dell'arte wordt in het zuiden van Limburg altijd geapprecieerd. Charisma was en is de sleutel in vele Truiense verkiezingsoorlogen. Jef Cleeren had het in overvloed, Ludwig Vandenhove zeker ook, weliswaar op zijn eigen bijzondere manier, maar net hier wringt het schoentje bij Veerle Heeren.

Instinct

Er hangt een zekere kilheid over de zakelijke burgemeester-manager Heeren. Een Truienaar merkt zoiets instinctief op, zoals een hinde een leeuw ziet. Hier zit ook het duiveltje achter het voorakkoord. De angstwekkende vrees voor het instinct van de kiezer, terwijl er beleidsmatig niets te vrezen valt. De huidige meerderheid heeft het goed gedaan de voorbije zes jaar. De stad heeft een ware metamorfose gekend, ondanks de vele communicatiefratsen van schepen van Openbare werken Bert Stippelmans, is er bijzonder hard gewerkt. Slim geïnvesteerd in de innovatieve Droneport, het evenemententerrein van Brustem is volledig vergund en klaar om the Boss te ontvangen, een attractieve binnenstad blakend van vertrouwen om de digitale tsunami van het onlineshoppen op te vangen, een Toni Coppersbibliotheek en een Koen Vanmechelenstandbeeld, eindelijk opnieuw aandacht voor de kerkdorpen. Met zo'n palmares durft een mens, en zeker een uit de boot vallende CD&Vschepen, zich dan al eens afvragen "Waarom hebben we in godsnaam die N-VA'ers nodig?"

Opnieuw zes jaar Heeren

Bert Stippelmans (CD&V) en Pascal Vossius (open VLD) in de zomer van 2013
Tiny Bogaerts Bert Stippelmans (CD&V) en Pascal Vossius (open VLD) in de zomer van 2013

"Het grootste probleem van Veerle Heeren is Veerle Heeren zelf. Ondanks haar uitmuntendheid in de boardroom is er die existentiële pleinvrees op de Grote Markt", zegt een insider. Het voorakkoord nam die vrees weg. Ondanks de ideologische aversie van onder andere Bert Stippelmans - de liberalen hadden hier beduidend minder problemen mee - voor de Vlaamse koers van de N-VA, nam een machiavellistische Heeren, Jelle Engelbosch en zijn kornuiten er zonder verpinken bij. Tenzij de Truienaar de drie partijen van het voorakkoord massaal wegstemt, wat onwaarschijnlijk lijkt, zal Heeren opnieuw de tricolore zes jaar lang kunnen omgorden. Hopelijk een periode om zich wat meer als een burgermoeder onder het volk te mengen dan te vaak te berekend kil in de sofa's van dure architectenbureaus te plannen.

(DSS)
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • andré pictoel

    Terug denkend aan Steve Stevaert die in Hasselt een uitgebreide coalitie maakte toen hij die absoluut niet nodig had om te besturen maar met de bedoeling om heel veel te realiseren in Hasselt, wat hij ook gedaan heeft. Ik las deze week in de media: Sinds Steve Stevaert is er niets meer gebeurd in Hasselt...ik weet niet meer wie de auteur was.