"Tim brengt wat teweeg in de streek"

LEO WELLENS (58) ZIET ZOON IN TOUR OP AMPER 30 KM VAN THUIS PASSEREN

Vader Leo Wellens, zelf ook geen volslagen onbekende in de wielerwereld (inzet), wacht zijn zoon op in Luik.
Borgerhoff Vader Leo Wellens, zelf ook geen volslagen onbekende in de wielerwereld (inzet), wacht zijn zoon op in Luik.
Met Tim Wellens doet er slechts één Limburger mee aan de Ronde van Frankrijk. Voor velen een gemiste kans, want gisteren passeerde de wielerwedstrijd net onder de provinciegrens. Een buitenkansje voor Leo Wellens uit Aalst-bij-Sint-Truiden om samen met zijn vrouw live naar zoon Tim te gaan kijken.

Vader Wellens baat aan de Borgwormsesteenweg in Sint-Truiden het Wielercenter Wellens uit. De fietsenwinkel blijft vandaag en morgen echter dicht door de passage van de Tour in België. "We komen de sfeer eens opsnuiven. Dat is niet iets om elke dag te doen, want ik kijk eigenlijk liever op tv. We verblijven in Wallonië en zijn met de trein gekomen. Tim is opgegroeid in Aalst-bij-Sint-Truiden en dat is maar een kilometer of dertig van de aankomstplaats in Luik", vertelt Leo.

Zoonlief Tim in actie.
Photo News Zoonlief Tim in actie.

Al druk genoeg

Heel vaak krijgt Leo de kans niet om zijn zoon live aan het werk te zien. "Tijdens de Ardense klassiekers gaan we wel eens ter plaatse en ook de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race bezoeken we regelmatig. Ik volg de koers graag op mezelf, want als ik live ga kijken, ben ik sneller afgeleid", legt hij uit. "Vanavond gaan we Tim wel opzoeken in zijn hotel omdat we een zalfje bij hebben dat hem later deze maand moet helpen tegen de warmte. Af en toe stuurt hij ook nog wel eens een berichtje, maar wij gaan dat niet snel doen. Hij heeft het al druk genoeg", knipoogt papa Wellens, die morgen ook naar de start in Verviers gaat kijken.

Met drie broers gestart

Het geslacht Wellens zorgde in 1981 voor een unieke prestatie door in het truitje van Boule d'Or in de Tour van 1981 met drie broers aan de start te staan. Bovendien bereikten ze ook allemaal de finish. Paul werd zelfs veertiende, Leo werd 102de en Johan eindigde als 117de. "Die Tour ging van start in Nice en pas na twee weken kwam de Tour in Limburg. Er was toen een aankomstplaats in Zolder en vervolgens een rit tussen Beringen en Hasselt, pal voor de deur. Ik wilde daar absoluut bij zijn en toen telde ik echt de dagen af. Ik was nog maar 22 toen en door de wind in de rug was het één van de snelste edities van dat tijdperk. Gelukkig overleefde ik en mocht ik thuis passeren, dat moment koester ik nog steeds."

Geen fanclub

Tien ritten wonnen de Belgen in 198, nu is de sport veel mondialer geworden en is het moeilijker voor een Belg om aan de start te staan. Tim Wellens is zelfs de enige Limburger in het peloton "We merken wel dat Tim wat teweeg brengt in de streek. In onze winkel zijn er altijd veel reacties als hij er is." Toch heeft de 26-jarige Tim geen eigen fanclub, terwijl in wielergek Vlaanderen zelfs een aantal buitenlanders een fanclub hebben. "Al tijdens zijn jeugd werd het voorgesteld, maar we wilden niet dat mensen afhangen van zijn prestaties. Ik ken supporters die toen klaagden omdat ze steunkaarten voor een renner kochten en die jongen enkele jaren later geen fiets maar een auto kocht. We wilden die druk niet op zijn schouders. Daarna is de vraag nog wel een paar keer gekomen. Tim gaat echter niet graag op café en bij een fanclub horen vaak wel dergelijke verplichtingen bij elke goede prestatie", aldus Leo.

GP Tim Wellens

Geen officiële fanclub voor Tim Wellens dus, maar wel een aantal trouwe fans. "De wielerclub uit Aalst-bij-Sint-Truiden heeft vorig jaar voor het BK een bus ingelegd. Ze volgen Tim al erg lang. Toen hij vervolgens tweede werd, was ons huis wel een beetje versierd. Dat gebeurde ook al toen Tim de tricolore in het mountainbiken veroverde bij de jeugd. Ook is er de GP Tim Wellens, een leuk initiatief. De gekte willen we echter afhouden, we proberen nuchter te blijven."

Erg streng voor Tim

Voor Tim is het de tweede Tour na de editie van 2015. Die werd geen uitgesproken succes. "Ik vond het jammer dat Karl Vannieuwkerke toen erg streng was voor Tim. Vive le vélo heeft mij ook eens een dag gevolgd en toen had Tim ook geen goede dag. Dat is niet de televisie die men wil maken en dat was erg jammer. Tim was toen op hoogtestage gegaan en verteerde dat niet goed. Dit jaar heb ik een beter gevoel. In de proloog werd hij 24ste, dat belooft voor de komende weken", besluit Leo hoopvol.