’t Fakkelhuis lijkt te sterk op De Fakkels: 1.000 euro per dag dat restaurant naam niet verandert

Bert Jordens en Adeline Boden van 't Fakkelhuis in Borgloon.
Karolien Coenen Bert Jordens en Adeline Boden van 't Fakkelhuis in Borgloon.
Het rommelt stevig in de Haspengouwse kookpotten. De pas geopende brasserie ‘t Fakkelhuis in Borgloon moet van naam veranderen. “Te veel verwarring met restaurant De Fakkels in Sint-Truiden”, oordeelt de Tongerse ondernemingsrechtbank. Die legt ‘t Fakkelhuis een dwangsom van 1.000 euro per dag op als actie uitblijft.

“Kunnen wij onze cadeaubonnen nog wel opnemen? Want ik begrijp dat uw zaak, nu ja, de boeken heeft neergelegd”, kreeg chef Paul-Luc Meesen van het gerenommeerde Truiense restaurant De Fakkels zowat anderhalve maand geleden voor het eerst te horen van een trouwe klant. “Ik viel bijna van mijn stoel, maar toen die geruchten aanhielden, besefte ik dat er meer aan de hand was. Alleen, ik kon er mijn vinger niet meteen opleggen. Tot mijn zus, die in Borgloon woont, met een verklaring kwam aandraven. Langs de kapel van Helshoven, op de grens van Borgloon met Sint-Truiden, zou een nieuw restaurant de deuren openen. Een grote fakkel aan de gevel is de blikvanger van die horecazaak. En zo kwamen wij uit op ’t Fakkelhuis.”

Vuur als rode draad

“Vuur, kaarsjes en fakkels vormen de rode draad door onze brasserie”, vertelt Bert Jordens (30) die samen met zijn partner Adeline Boden (28) zelf alles voor ‘t Fakkelhuis uitdacht. 

Waarom ik de naam niet in pakweg Het Toortshuis verander? Neen, écht niet. Ik blijf trouw aan de naam ‘t Fakkelhuis. Ik ben er met mijn hart en ziel aan verknocht. Dan gaan we maar in beroep

Bert Jordens

“Vol moed zijn we aan ons horeca-avontuur begonnen, tot we te horen kregen dat we de naam niet meer mochten gebruiken. Ik hoorde het in Keulen donderen, temeer omdat Paul-Luc Meesen tijdens de verbouwing al in onze zaak was geweest. Het naamverbod betekent in elk geval een dikke streep door de rekening: alles moeten we aanpassen, van het logo over onze menukaarten en de website tot zelfs onze naam die in de toog gegrift staat.” 

Toch geeft Bert de hoop nog niet op. “Waarom ik de naam niet in pakweg Het Toortshuis verander? Neen, écht niet. Ik blijf trouw aan de naam ‘t Fakkelhuis. Ik ben er met mijn hart en ziel aan verknocht. Dan gaan we maar in beroep.”

Chef Paul-Luc Meesen en Nicole Spreeuwers van De Fakkels.
Karolien Coenen Chef Paul-Luc Meesen en Nicole Spreeuwers van De Fakkels.

Vanaf 12 augustus mogen Bert en Adeline in elk geval niet langer de naam ‘t Fakkelhuis gebruiken in publiciteit. Anders geldt een dwangsom van 1.000 euro per dag, met een maximum van 25.000 euro. 

Paul-Luc Meesen van De Fakkels zit duidelijk verveeld met de hele zaak. “In 1989 heb ik zelf De Fakkels overgenomen voor een meer dan behoorlijke som en we hebben toen de naam meteen beschermd als handelsnaam. De horeca is een edele en creatieve sector, kopiëren doe je eenvoudigweg niet. Een gedachte die de Tongerse rechter deelde. Hij gaf ons gelijk. De benaming is niet geografisch en historisch verbonden met het pand in Borgloon, terwijl de commerciële activiteiten identiek zijn en de handelszaken op amper 10 kilometer van elkaar liggen.”

Ik heb Bert en zijn schoonouders voor de opening er herhaaldelijk op gewezen dat dit niet voor ons door de beugel kon, maar ze wilden niet luisteren. ‘Je hebt geen poot om op te staan’, kreeg ik te horen

Paul-Luc Meesen

“Kijk, ik ben een trouw lid van Les Jeunes Restaurateurs d’Europe (die jonge en talentvolle chef-koks ondersteunt, red.). Bij JRE draait alles om delen, stimuleren en inspireren. Chefs tonen een enorme solidariteit door hun kennis en expertise te delen met collega’s. Dat is voor mij niet anders. Toen Bert mij wat tips vroeg, heb ik die hem ook met plezier gegeven. Ik was zelfs fier dat hij me om mijn mening vroeg. Maar dat zij nu mijn naam gebruiken: dat kan ik helaas niet tolereren. ”

“Bovendien heb ik Bert en zijn schoonouders voor de opening er herhaaldelijk op gewezen dat dit voor ons niet door de beugel kon, maar ze wilden niet luisteren. ‘Je hebt geen poot om op te staan’, kreeg ik te horen. Ik kon niet anders dan overgaan tot een gerechtelijke procedure.”
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rene Thevissen

  Wat een zever van de eigenaars de fakkels daar ga je al niet vleug iets eten met die hoogmoedswaanzin dit is ook een restaurant met iets meer, waarbij je in het fakkelhuis meer naar het type brasserie

 • mieke kenis

  Terechte beslissing. Mensen zullen zich vergissen en daar profiteert enkel t fakkelhuis van.

 • MARIE-LOUISE DEVRIENDT

  echt ver gezocht !! die namen mogen toch los van elkaar gebruikt worden !!!!ik zie echt geen probleem

 • Katrien Wouters

  Hoe belachelijk... Wel groot verschil in naam zeg... Iedereen die Katrien heet binnen de 10km, jullie naam veranderen of ik stap naar de rechtbank, te ingewikkeld... Serieus!?

 • Jeroen Van Simaeys

  Ik zou het tot " 't Vroegere Fakkelhuis" omdopen. Wat een van de pot gerukt idee is dit weer