“Sint-Truiden heeft de slechtste financiële papieren van Vlaanderen”

Sint-Truiden heeft nog net geteld -7 euro per Truienaar "over"

Financieel directeur van de Stad Sint-Truiden Luc Vandijck
Tim Dehaen Financieel directeur van de Stad Sint-Truiden Luc Vandijck

Het zal kriebelen bij de nieuwe burgemeesters in 2019 om hun gemeente onder handen te nemen, maar niet in Sint-Truiden. Uit een studie van de krant De Standaard blijkt dat de vrije financiële ruimte die Sint-Truiden volgende legislatuur heeft om een eigen beleid te voeren dramatisch te zijn. Sint-Truiden heeft nog net geteld -7 euro per Truienaar "over" om te investeren in de toekomst terwijl het Vlaams gemiddelde rond de +46 euro schommelt. Hoe is het zover kunnen komen?

Samen met veertien andere, veelal kleinere gemeenten, staat Sint-Truiden diep in het rood en over heel Vlaanderen is de stad de 304de gemeente van de in totaal 308 steden en gemeenten. Van de steden groter dan 40.000 inwoners is Sint-Truiden de echte hekkensluiter.

Als je een huis koopt en de afbetaling van je lening, samen met je vaste kosten, is meer dan wat je maandelijks binnenkrijgt, dan heb je een probleem. En dat is de situatie waarin Sint-Truiden nu zit.

Gazometersite wordt doorverkocht

De Vlaamse overheid eist dat in 2020 alle steden uit de rode cijfers zijn. “Wanneer dit niet gebeurt is onze de stad ‘failliet’. Sint-Truiden slaagt daar alleen in door haar leningen pas later af te betalen en door de dure Gazometersite door te verkopen nog voor de bouw klaar is. Onmiddellijk na de verkoop wordt de site dan gehuurd van de nieuwe eigenaar. Deze financiële spitstechnologie uit de koker van de financieel directeur Luk Vandijck en het daarbij horend expertenjargon doen bijwijlen denken aan de bankencrisis van tien jaar geleden.” waarschuwt Gert Stas (sp.a)

Financiële experts zijn het er echter over eens dat deze handelswijze op lange termijn de financiën nog meer in gevaar brengt. Daarnaast maakt Sint-Truiden gebruik van zeer ongebruikelijke financiële producten (commercial papers) om zijn leningen te herverpakken. Dit financieel kunst- en vliegwerk werd slechts met moeite aanvaard door de Vlaamse overheid en blijft vragen oproepen.

Gert Stas
Foto Karolien Coenen Gert Stas

Deze financiële spitstechnologie uit de koker van de financieel directeur Luc Vandijck doet denken aan de bankencrisis van tien jaar geleden.

Gert Stas (sp.a)

“Let wel, het is niet omdat een gemeente een hoge marge heeft dat ze een beter beleid voert dan een gemeente met een lagere marge”, zegt Mieck Vos, algemeen directeur van de VVSG. “Het kan zijn dat die gemeente haar geld opgepot heeft en amper heeft geïnvesteerd in de voorbije bestuursperiode. Daar hebben de burgers ook niets aan. Sint-Truiden heeft de afgelopen jaren een erg actieve investeringspolitiek gevoerd. Maar dat vertaalt zich wel in een lagere autofinancieringsmarge. Maar het is natuurlijk wel een feit dat je beter in plus staat.”

1 miljoen euro schadevergoeding

“Goede investeringen zouden op termijn net voor een stevige return moeten zorgen zowel financieel of in termen van leefbaarheid voor de Truienaar, maar helaas verwachten wij ook hier niet veel goeds. De Grote Markt kan tellen als symbooldossier: De markt kostte ongeveer 5 miljoen euro met daarbij nog eens 1 miljoen euro schadevergoeding aan aannemer Casters wegens slechte coördinatie. Het verdwijnen van de bomen verlaagt de leefbaarheid en de stenen bleken achteraf zeer vuilgevoelig waardoor er extra matten aangekocht moesten worden. Tegelijkertijd werden broodnodige en grondige water- en rioleringswerken op de lange baan geschoven zoals op Stenaertberg en de Schepen De Jonghstraat. De vraag blijft hoe deze onvermijdelijke investeringen betaald zullen worden”, zegt Gert Stas.

Verhoging van de belasting onafwendbaar?

“Wij stellen nu al besparingen in en een merkbare achteruitgang van de dienstverlening voor de Truienaar vast. De schaaf is op -20% ingesteld op werkingstoelagen van de verschillende stadsdiensten en wij vrezen voor de verkoop van waardevol stadspatrimonium zoals het Oud-Atheneum, ... of een verhoging van de belastingen. Door het doorschuiven van schulden naar de gemeentebedrijven of door ze op te nemen in dure huurovereenkomsten op lange termijn en door het vertraagd formaliseren van leningen wordt de echte schuldenmassa stelselmatig weggemoffeld en op de lange baan geschoven. Er wordt wel degelijk doorgeschoven naar de volgende generatie; onze kinderen en kleinkinderen gaan dit nog lang voelen.” besluit Stas

Schepen van Financiën (CD&V) Ingrid Kempeneers was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Monique Clerinx

  Zo heeft ze het geërfd Gert Stad van spa gans verloederd en plots heeft de spa een grote mond nu heb je mijn mening jullie staan te trappelen om het over te nemen met al die schulden raar

 • paul snemmel

  normaal resultaat van lange SPA overheersing

 • jean-paul hoornaert

  overal onbekwame politiekers eerst hun zakken vullen en dan zien we wel

 • Jan Verdeghem

  Ja, als het CD&V bestuur daar zijn financies beheert zoals het ARCO beheert heeft verschieten we er niet van als ze binnenkort failliet zouden gaan.

 • jan verstrepen

  De cd&v gaan de socialisten achterna net zoals de open vld.Zie maar eens naar de schuldenput in Mechelen en wie er burgemeester is.