“Oefenen voor de dag waarvan je hoopt dat die nooit aanbreekt”

Middelbare school HASP-O Zepperen houdt crisisoefening

Hasp-O Zepperen hield vandaag een levensechte crisisoefening
Karolien Coenen Hasp-O Zepperen hield vandaag een levensechte crisisoefening
In secundaire school Hasp-O Zepperen werd vandaag een crisisoefening gehouden om het nooddraaiboek op haar efficiëntie te toetsen. De directie van alle Truiense katholieke scholen, hun preventiemensen en administratieve medewerkers namen eraan deel. Crisispsycholoog Erik de Soir leidde de operatie in goede banen.

Het noodscenario vertrok vanuit een gasexplosie in de leerkeuken waarbij vier leerlingen gewond raakten van wie één leerling zeer ernstige brandwonden opliep. In de toneelzaal werden verschillende opvangkamers gesimuleerd, die onderdak moesten bieden aan de familie van de slachtoffers, het crisisteam, de pers en toevallige passanten. Vanuit een geïmproviseerd secretariaat werd de operatie in goede banen geleid. “Tja, we oefenen op de dag waarvan we hopen dat die nooit aanbreekt. Maar toch, als het zover is zijn we voorbereid en we willen niet in paniek op zoek naar een stoffig noodscenario ergens onderaan een kast. De directie en het crisisteam werken sinds 2012 aan dit noodboek”, vertelt Catharina Peersman, directeur van Hasp-O Zepperen. “We hebben het gelukkig nog nooit moeten gebruiken, maar we zijn liever goed voorbereid. Het leek ons daarom een nuttige oefening om het plan jaarlijks professioneel te toetsen aan een noodscenario. Vandaar dat we ook met crisispsycholoog Erik de Soir samenwerken.” 

’t Stekske

De Soir is een grote naam in begeleiding aan getroffenen van verkeersongevallen, branden, collectieve noodsituaties en oorlogssituaties. Bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek was hij verantwoordelijk voor de psychologische ondersteuning van de betrokken brandweerlui. Ook was de Soir nauw betrokken bij de opvang van de nabestaanden van de busramp in Sierre en begeleidde de Lommelse school ’t Stekske gedurende drie jaar bij het verwerkingsproces. De doctor in de psychologie modereert regelmatig simulaties zoals die vandaag in Zepperen: “Een nooddraaiboek is zoals een brandverzekering, je hoopt ze nooit te moeten gebruiken, maar het is van belang ze regelmatig door te nemen en bij te stellen waar nodig.”

Lieg Nooit

Deze keer werd er dieper ingegaan op het communicatieluik. Hoe reageer je tegen de medeleerlingen van slachtoffers? Hoe breng je het nieuws naar hun ouders? Hoe ga je om met de media? Vooral het omgaan met de massamedia, wordt in tijden van Facebook steeds complexer. De directie kreeg dan ook mediatraining mee. VTM-journaliste Caroline Van Nunen schrijft in het kader van het Postgraduaat Rampenmanagement een eindwerk over de communicatie van de overheid met de pers in het eerste uur na een ramp. Zij geeft een aantal vuistregels mee voor de directie. “Lieg nooit, ook al kom je er niet goed uit en hou al zeker geen informatie achter.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.