"Holy Cow heeft me sterker gemaakt"

OPHEFMAKENDE EXPO TOM HERCK TOT LAATSTE WEEKEND GESABOTEERD

Vandalen goten afgelopen weekend zelfs salpeterzuur in het werk.
Repro Tony van Galen Vandalen goten afgelopen weekend zelfs salpeterzuur in het werk.
Holy Cow, de expo van kunstenaar Tom Herck is afgelopen weekend op zijn einde gekomen, maar niet zonder slag of stoot. Vrijdagnacht braken vandalen wéér in en duwden de 'satanische' koe aan het kruis omver. "Maar we hebben nooit opgegeven. Ik ben gemotiveerder dan ooit", zegt Herck.

In het Borgloonse Kuttekoven halen ze opgelucht adem: de expo van Truienaar Tom Herck is afgelopen. De gekruisigde witte koe - een kritisch symbool voor de wegwerpcultuur en voedselindustrie in onze maatschappij - lokte naast vele positieve, ook héél wat negatieve reacties uit. De lokale kerkfabriek gaf Herck op voorhand de toelating voor de expo, maar had daar al even snel spijt van. Wat volgde was een ongeziene golf van sabotagepogingen met als absolute dieptepunt de brandstichting in de Grathemkapel. De betoging van enkele conservatieve katholieken was wereldnieuws.


Maar ook in de slotweek van de expo kreeg Herck heel wat vandalisme te slikken. "Nog twee keer hebben ze ingebroken en het kunstwerk proberen vernielen", zucht Herck. "Een week geleden hebben inbrekers een vensters doen sneuvelen en zelfs graffiti op de muren gespoten. Er stonden Latijnse en anti-semitische spreuken op de muren, en iemand tekende zelfs een hakenkruis. We hebben alles zo snel mogelijk proberen verwijderen en het omgeduwde kruisbeeld hersteld." Maar vrijdagnacht was het weer prijs. Onbekenden kapten toen salpeterzuur in het kunstwerk en werkten het opnieuw tegen de grond. Volgens enkele extremistische katholieken het werk van 'de heer'.

Kunstenaar Tom Herck.
Karolien Coenen Kunstenaar Tom Herck.

1.800 bezoekers

"Zoals bij alle andere pogingen zijn mijn vader en ik telkens weer in actie geschoten. Het beeld overschilderen, ophangen en weer door. Zaterdagnacht, hebben we zelfs met enkele vrienden een soort nachtwacht gehouden van middernacht tot 7 uur 's ochtends. Ik heb hier zoveel werk in gestoken. Geen enkele minuut hebben we het gedwongen moeten sluiten, nooit lieten we ons intimideren, maar het was zéker een heftige periode."


Herck blikt naar eigen zeggen terug op een geslaagd project. Meer dan 1.800 liefhebbers brachten de afgelopen weken een bezoek aan de kerk van Kuttekoven. Ondanks de negatieve bijklank is Herck ervan overtuigd dat er ook heel wat ruimte voor dialoog is geweest. "Vanaf dag een was dat altijd het doel: dialoog en discussie. Vaak met ook fijne gesprekken als gevolg, ook binnen de kerk zelf."


Extremisten vind je volgens de kunstenaar in elk geloof of cultuur. "Maar de vandalen die hier hebben toegeslagen en zelfs erfgoed beschadigden, noem ik geen christenen. Nooit heb ik iets tegen gelovigen gehad en dat zal ook zo blijven."

Gemotiveerder dan ooit

Waar de koe voortaan zal worden opgesteld is nog niet helemaal duidelijk. "Dit avontuur heeft me meer dan ooit gemotiveerd voor de toekomst. Ik ben nog nooit zo sterk uit een project gekomen als vandaag met Holy Cow."