"Dolgelukkig met deze mooie lokken"

KANKERPATIËNTE VIVIANE KRIJGT NA CHEMO GRATIS PRUIK VAN STICHTING

Viviane (l.) poseert met haardonor Yanti, die enkele lokken aan haar afstond voor een pruik.
Laenen Viviane (l.) poseert met haardonor Yanti, die enkele lokken aan haar afstond voor een pruik.
De stichting Haarwensen gaat vanaf vandaag ook Belgische kinderen aan een pruik helpen. De Nederlandse organisatie zet zich in voor kinderen die als gevolg van ziekte kaal zijn geworden. Viviane (17) uit Zepperen kreeg als een van de eerste kinderen een pruik van Haarwensen.

Sinds 2007 bezorgde de stichting Haarwensen al 10.000 kale kinderen een nieuw kapsel. De organisatie breidt nu ook uit naar België en rekent op de medewerking van het grote publiek om hun haar te doneren. "Voor meisjes van mijn leeftijd is haar natuurlijk een belangrijk onderdeel van hun identiteit. Men zegt wel altijd dat ware schoonheid vanbinnen zit, maar de eerste indruk maak je toch altijd met je uiterlijk", zegt de 17-jarige Viviane Michailenko uit Zepperen. Op haar tiende werd bij Viviane een hersentumor vastgesteld. Als gevolg van de langdurige chemokuur verloor Viviane langzaamaan haar haar. Vier jaar lang liep ze rond met een petje, om haar kale hoofd te verbergen voor de buitenwereld. "Dat was een erg moeilijke periode voor mij. Ik voelde me minderwaardig en ging het contact met mijn klasgenoten uit de weg. Mijn ouders hadden er wel aan gedacht om een pruik te kopen, maar dat is niet evident, want een pruik kost al snel 1.600 euro."

Eerste ontmoeting

Op een dag, toen ze voor een controle weer naar het ziekenhuis moest, sprak een van de verpleegsters haar aan over de Stichting Haarwensen. De Nederlandse organisatie had plannen om naar België uit te breiden. En Viviane kwam in aanmerking voor een gratis pruik. "Ik was dolgelukkig toen ik dat hoorde. Twee maanden nadat ik me had ingeschreven, liep ik rond met een prachtige pruik, die gemaakt werd met het haar van Yanti (18). Ik had haar nooit ontmoet, maar vandaag staan we hier met hetzelfde haar." Bij de officiële start van de Belgische tak, poseert Viviane bij de portretten die voor en na de pruik van haar werden gemaakt. Ook Yanti Vermeulen (18), een van de haardonoren, is trots op de pruik van Viviane. "Ik wilde hoe dan ook langs de kapper gaan, omdat mijn haar nogal lang werd. Maar toen ik hoorde dat ik met mijn afgeknipte vlechten andere meisjes gelukkig kon maken, heb ik geen moment getwijfeld."


De stichting Haarwensen gaat vanaf vandaag ook in België volop op zoek naar mensen die hun haar willen doneren. Per vier 'staarten' kan de organisatie een haarwerk laten maken. Kinderen die door ziekte hun haar zijn kwijtgeraakt, krijgen een gratis pruik.