"Dag later was dief alweer op vrije voeten"

FRITURIST JAN TIELENS HOUDT INBREKER IN BEDWANG

Jan Tielens in zijn frituur. "De laatste dagen was het de wereld op zijn kop."
Borgerhoff Jan Tielens in zijn frituur. "De laatste dagen was het de wereld op zijn kop."
Friturist Jan Tielens is er samen met een buurman in geslaagd om een inbreker in bedwang te houden tot de politie ter plaatse was. Tot hun verbazing diende de dief wat later klacht in voor slagen en verwondingen. "En het ergste van al is dat hij een dag later alweer door Sint-Truiden liep", zucht Tielens.

"De wereld op zijn kop." Zo beschrijft Jan Tielens hoe hij de afgelopen dagen heeft ervaren. Vorige week kwam een jongeman zijn frituur binnen net na openingstijd om 11 uur. Tielens was bezig met het klaarzetten van de spullen toen de klant zich plots in de privéruimte begaf. Tielens sprak hem aan, en het kwam tot een confrontatie. "Ik zag duidelijk dat hij met slechte bedoelingen in het privégedeelte van het gebouw wandelde", vertelt Tielens. "Hij had een tas bij zich. Ik zei hem dat hij daar niet mocht komen en hij werd meteen agressief. Hij verklaarde zelf dat hij het toilet zocht, maar ik zag vanuit mijn ooghoek dat er al dingen weg waren."


Samen met een man die bij de buren aan het werk was, kon Tielens de dief overmeesteren in afwachting van de komst van de politie. "Hij bleef echter heel agressief. Het was echt niet simpel om hem in bedwang te houden."

Frituur De Nieuwe Houtmarkt in Sint-Truiden.
Borgerhoff Frituur De Nieuwe Houtmarkt in Sint-Truiden.

Niet officieel

De buurman wilde absoluut vermijden dat de dief zou vluchten en pakte hem daarom hard aan. Genoeg voor de verdachte om klacht in te dienen tegen Tielens en de buur wegens 'slagen en verwondingen'. "Maar de politie is hier intussen geweest, en de agenten hebben me verteld dat de klacht niet officieel is ingediend. Wellicht is het bij een mondelinge klacht gebleven. Maar logisch is het toch niet? Die mens had effectief mijn portefeuille en een deel van de dagopbrengst in zijn tas gestoken. Het straffe is dat de politie hem heeft opgepakt, verhoord, maar dat die man intussen gewoon weer vrij rondloopt. Een dag na de feiten liep hij alweer door Sint-Truiden. Het is blijkbaar niet belangrijk genoeg voor de onderzoeksrechter om zo iemand in de cel te steken."

Tielens is niet van plan om extra maatregelen te nemen. "Iedereen is hier welkom en je kan zitten waar je wil. Maar uit mijn privé moet je wegblijven. Dat zal ik wel beter in de gaten houden."

Geen wapens

De politie wilde niet reageren. Wettelijk gezien mag je als gedupeerde een inbreker in bedwang houden en in beperkte mate geweld gebruiken. Handwapens gebruiken mag nooit, tenzij je 's nachts een inbreker over de vloer krijgt. Door het beperkte zicht en de vreemde omstandigheden mag je je dan verdedigen, maar nooit met een pistool.