Zenuwachtig? Misschien tijdens het eerste liedje

ZANGERES PAULA JONG: 35 JAAR RADIOSTILTE, MAAR DEZE MAAND WEER OP HET PODIUM

Paula, 35 jaar later, maar helemaal klaar om de microfoon weer ter hand te nemen.
Mozkito Paula, 35 jaar later, maar helemaal klaar om de microfoon weer ter hand te nemen.
Paula Jong: als u in de jaren zeventig voor een Vlaams podium stond, dan stond zij er wellicht op. Maar een rist hits later besloot ze in de jaren tachtig om de microfoon in te ruilen voor haar gezin. Volgende week doorbreekt ze die stilte echter, na 35 haar. "Zenuwachtig? Tijdens het eerste nummer, misschien..."

Paula Jong op de affiche, Paula Hauwaert op haar identiteitskaart. Zingen deed ze al als kind, toen ze opgroeide in Buizingen. "Ik zong mee met de plaatjes die thuis gedraaid werden", lacht ze. "Later zong ik elke zondag in de basiliek, tijdens de mis van 11.30 uur. Toen ik een jaar of 15 was, won ik een talentenjacht in Zichem. Ik zou zelfs een plaatje mogen opnemen, maar dat bleek een loze belofte."


Maar Paula bleef opvallen, zoals toen ze op 16-jarige leeftijd op het podium van de Halfoogstfeesten in Bellingen stond. Daar kreeg wafelbakker Sylvain Tack uit Buizingen haar in het oog, en hij was niet de minste. Tack hield op dat moment als promotor op zijn eentje de Vlaamse artiestenwereld overeind. Hij lanceerde Paul Severs, maar ook Samantha, Joe Harris, John Terra en zelfs Paul Michiels werkten met hem samen.

Fans van Paula hebben dit kaartje misschien nog liggen. Het werd uitgedeeld tijdens haar hoogdagen.
Mozkito Fans van Paula hebben dit kaartje misschien nog liggen. Het werd uitgedeeld tijdens haar hoogdagen.

Eerste hit

"In zijn studio nam ik 'Vergeef me, want ik deed je pijn' op", vertelt Paula. "Dat was een lied van Paul Severs waar ik snel succes mee had. Ik heb nooit geweten hoeveel plaatjes van mij over de toonbank gingen, maar Tack vertelde me eens dat er van die eerste single toch tienduizend verkocht zijn. 'We gotta stop!', dat jaren voordien al eens gebracht was door Liliane Saint Pierre, werd mijn tweede plaatje. Die single deed het nog beter dan de eerste."


Paula besloot om vol voor haar carrière te gaan, en stopte met school. "Dat had ik beter niet gedaan", geeft ze toe. "Maar als je jong bent, denk je daar niet zo bij na. Ik kreeg de kans om van zingen mijn beroep te maken, en de keuze was snel gemaakt." En die keuze bracht haar naar zowat elk podium in Vlaanderen. "Het was de tijd van de feesttenten - in elk dorp was er wel iets te doen. Dankzij de vrije radiozenders kregen we heel wat weerklank en de organisatoren wilden natuurlijk al die artiesten in hun tent. De podia waren gebouwd op bakken bier, en de kleedkamers waren eigenlijk hokken tussen diezelfde bakken. Ik heb me er nooit wat van aangetrokken, want het was wat ik wilde doen. Het was gewoon leuk om voor een publiek te zingen. Na verloop van tijd had ik zelfs heel wat fans - één van hen heeft me ooit zelfs een poedel cadeau gedaan. Die hond kwam plots het podium op getrippeld. Ik heb het beestje dan ook maar gehouden."


Na alle heisa rond de vrije radio's vluchtte Sylvain Tack het land uit. Paula vond vervolgens onderdak bij producer Johnny Hoes. Er volgden enkele singles, maar ze vond er haar draai niet, waarop ze verhuisde naar Monopole. Daar schreef Jerry Blondel (Gooikenaar Dany Dehandschutter, die in 2005 overleed) enkele nummers voor haar.

Paula tijdens één van haar vele optredens in de jaren zeventig.
Mozkito Paula tijdens één van haar vele optredens in de jaren zeventig.

Drie kinderen

Maar begin jaren tachtig besloot Paula dat het genoeg geweest was. "Een carrière combineren met een gezin is niet mogelijk", stelt ze. "Dat begon me toen wel te dagen, en dus besloot ik om voor mijn drie kinderen te kiezen. Ik heb er nooit spijt van gehad en heb zelfs jarenlang niet meer gezongen. Maar onlangs werd me plots gevraagd om op een feestje nog eens te zingen. Die vraag is er nadien nog eens gekomen en zo is het idee ontstaan om nog eens echt op te treden."


Haar partner Jaak Vanzeebroeck herwerkt intussen de oude nummers van Paula, en stoomt zelfs nieuwe nummers klaar. Op vrijdag 7 april treedt ze op in zaal Casy in Vlezenbeek. "Ik ben niet zenuwachtig", aldus Paula. "Tijdens het eerste nummer kan ik misschien wel wat nerveus zijn, maar dat gaat vanzelf over. Ik word na al die jaren nog altijd zo gelukkig als ik kan zingen. Vandaag hoeft er ook niets meer, en dat maakt het ook zo leuk. Ik kan mijn zin doen."


Wie Paula aan het werk wil zien, kan kaarten reserveren via VG Events, op 0494/22.00.16.

Paula met zangeres Marva. Ze stonden samen op het podium en werden met elkaar vergeleken.
Mozkito Paula met zangeres Marva. Ze stonden samen op het podium en werden met elkaar vergeleken.