Zaakvoerder trapt winkeldief en moet voor de rechter komen

Opnieuw heeft een winkelier zich in de rechtbank moeten verantwoorden voor een te hardhandig optreden tegen een winkeldief. Die laatste, een 15-jarige, kreeg een trap tegen zijn been nadat hij op heterdaad betrapt werd.

Pas vorige maand werd de uitbater van een tankstation in Dilbeek nog veroordeeld voor geweld tegen een winkeldief - geweld dat hij zelf altijd ontkend heeft. Nu was het aan de uitbater van een kledingwinkel in Sint-Pieters-Leeuw. Die had op 28 februari van vorig jaar een 15-jarige 'klant' betrapt toen die in een pashokje met een schaar de beveiligingschips van enkele kledingstukken verwijderde. Hoewel de tiener hem met de schaar bedreigde, kon de uitbater hem toch overmeesteren en ter plaatse houden tot de politie er was.

Over zijn toeren

"Dat duurde echter een tijdje, waardoor mijn cliënt enorm nerveus werd", aldus de advocaat van de uitbater. "Hij raakte over zijn toeren, met een kleine escalatie tot gevolg." Concreet ging het om een trap tegen het been van de dief. "Hij had gestolen en mij bedreigd", zei de man zelf. "Ik heb hem inderdaad een lichte trap gegeven. Meer niet. Ik vind het schandalig dat ik hier moet staan."

Signaal

Maar dat zag het parket anders. "Er is een signaal nodig: dit kan niet", klonk het. "Op het ogenblik van die stamp was er geen sprake meer van gevaar of bedreiging. De emotionele reactie valt te begrijpen, maar het recht in eigen handen nemen, kan niet."

Omdat de uitbater een blanco strafregister heeft, werd evenwel opschorting van straf gevraagd. Maar de verdediging wil de vrijspraak op basis van wettige zelfverdediging of uitlokking. "In de winkel van mijn cliënt wordt dagelijks gestolen. Het is een echte plaag. Het is enorm frustrerend dat hij hier moet staan, zeker gezien het feit dat de winkeldieven vaak niet vervolgd worden." Uitspraak op 23 november. (WHW)