Windturbine maakt te veel lawaai

PRODUCENT VOERT GELUIDSMETINGEN UIT OM OVERLAST IN KAART TE BRENGEN

Guy Lories en schepen van Milieu Gunther Coppens in de tuin van Desidierius Boddengeen met op de achtergrond een van de windturbines van Eoly.
Mozkito Guy Lories en schepen van Milieu Gunther Coppens in de tuin van Desidierius Boddengeen met op de achtergrond een van de windturbines van Eoly.
Een van de nieuwe windturbines langs het Kanaal Brussel-Charleroi maakt volgens de bewoners van de wijk Witte Roos te veel lawaai. Groene energieproducenten Eoly en Ecopower gaan daarom geluidsmetingen uitvoeren. "Het lijkt wel alsof er voortdurend vliegtuigen boven de wijk circuleren", zegt bewoner Guy Lories.

Eoly, het groene energiebedrijf van Colruyt en Ecopower bouwden in oktober vorig jaar drie windturbines langs het Kanaal Brussel-Charleroi. Een van de windturbines staat op nauwelijks 280 meter van de wijk Witte Roos. "Als er veel wind is en die windturbine draait op volle toeren dan veroorzaakt dat lawaai", legt bewoner Guy Lories uit. Hij is al enkele jaren de drijvende kracht achter het plaatselijke wijkcomité. "Je kan het nog het beste vergelijken met vliegtuigen die boven de wijk cirkelen. Je hoort dat lawaai in de tuin, maar ook in de slaapkamer. Je kan zelfs geen mensen uitnodigen omdat het zo storend is."


De voorbije weken liepen er dan ook verschillende klachten binnen bij het gemeentebestuur. De bewoners, het gemeentebestuur, Eoly en Ecopower vergaderden al over het probleem. Er is beslist om op vier plaatsen in de wijk geluidsmetingen uit te voeren om zo de overlast in kaart te brengen. "Ecopower en Eoly tonen hun goede wil", zegt schepen van Milieu Gunther Coppens (N-VA). "Het is voor iedereen beter dat er een oplossing komt. Wij als gemeentebestuur willen dat er dialoog blijft tussen de bedrijven en de bewoners. Als er geluidsoverlast gedetecteerd wordt, dan kunnen we dat misschien wel verhelpen. Die windturbines worden bestuurd via speciale computersoftware. Als de grenzen overschreden worden dan moet het vermogen van de windturbines daar op aangepast worden. In het verleden raakten ook al de geluidsoverlast bij bedrijven zoals Amacro en Inter-Beton opgelost. Dit kan hier ook perfect."


Guy Lories is tevreden dat er geluidsmetingen komen, maar is ook op zijn hoede. "Destijds hadden we al bezwaar tegen de komst van de windturbines," zegt hij. "De plannen werden wel aangepast, maar er is nu dus wel een reëel probleem. Ik hoop dat de metingen objectief uitgevoerd worden en dat ze de turbines niet met opzet op een lager vermogen laten draaien. Het is bovendien moeilijk om de geluidsoverlast vast te stellen omdat het lawaai niet constant is. Als we klagen en er komt iemand langs dan hoor je soms niets. Die metingen kunnen aantonen dat we gelijk hebben. Het is alvast een stap in de goede richting."