Werken in Hoogstraat kunnen na 20 jaar eindelijk starten

De Hoogstraat in Sint-Pieters-Leeuw.
Foto Mozkito De Hoogstraat in Sint-Pieters-Leeuw.
Na meer dan twintig jaar wachten kunnen er in de Hoogstraat eindelijk rioleringswerken uitgevoerd worden. Volgend jaar wordt er een ontbrekende schakel in de collector voor de Zuunbeek in de grond gestopt.

Aquafin heeft al jaren plannen voor de werken, maar die werden telkens uitgesteld. "Dat had vooral te maken met veranderende normen", legt schepen van Openbare Werken Bart Keymolen (CD&V) uit. "De buizen die aanvankelijk gebruikt zouden worden, werden berekend op een hoeveelheid water die we gemiddeld om de twee jaar zien bij zware buien. Maar intussen zijn ze berekend op zware regenval die we eens om de twintig jaar zien. We zijn wel blij dat het eindelijk zover is, want meteen kunnen we ook het wegdek over een afstand van 2,2 kilometer vernieuwen. De werken starten in augustus van volgend jaar, want we willen absoluut vermijden dat de werf twee winters blijft staan. Als augustus niet zou lukken, dan schuiven we de planning net om die reden zelfs door naar het voorjaar van 2017."

Betonstrook

Het gemeentebestuur zal na de werken aan beide kanten van de weg een betonstrook van 1,3 meter aanleggen voor fietsers en voetgangers. Een echt voet- en fietspad komt er dus niet. "Dat zou een ideale oplossing geweest zijn, maar dan hadden we een breedte nodig van 11,5 meter", aldus schepen van Mobiliteit Jan Desmeth (N-VA). "Dan zouden we moeten onteigenen en dat wilden we niet."


De werken kosten in totaal 4 miljoen euro. De gemeente betaalt daar zelf 417.000 euro van. Oppositiepartij Open Vld onthield zich op de gemeenteraad bij de stemming over het punt, omdat de Hoogstraat volgens de partij na de heraanleg niet veiliger zal worden. (BKH)