VIDEO: Pony’s maken wandelingetje door woonzorgcentrum

Zoon brengt lievelingsdieren mee voor zijn moeder

Jeanne Van der Elst aait voor het eerst in jaren nog eens een pony.
Mozkito Jeanne Van der Elst aait voor het eerst in jaren nog eens een pony.
Aan de vooravond van Werelddierendag heeft Jeanne Van der Elst (88) voor het eerst in jaren nog eens een pony kunnen aaien. Ze kweekte de dieren vroeger zelf, maar moest afscheid nemen toen ze naar woonzorgcentrum Sint-Antonius verhuisde. Tot zoon André daar kwam aanzetten met twee Shetlanders, en zijn moeder tot tranen toe ontroerde.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het was woensdag een beestenboel in het Leeuwse woonzorgcentrum Sint-Antonius. Elk jaar brengen familieleden van bewoners in deze periode huisdieren mee om samen met de senioren Werelddierendag te vieren. Velen halen meteen ook herinneringen op aan de tijd toen ze zelf nog dieren hadden.

Voor de 88-jarige Jeanne Van der Elst werd het zo mogelijk nog specialer. Haar zoon en schoondochter brachten immers twee Shetlandpony's mee naar het rusthuis. Tranen van ontroering liepen over Jeanne's wangen toen één van de dieren haar kwam aanporren. Zelf is ze deels verlamd als gevolg van een trombose, waardoor ze ook moeite heeft met praten. Maar een dikke duim omhoog maakte duidelijk dat ze het bezoek van de pony's fantastisch vond.

"We kweken al jaren pony's", vertelt zoon André. "Het is zelfs mijn moeder die er in 1969 mee begonnen is. Ooit stonden er zelfs 45 pony's in onze weide in Essenbeek. Vandaag hebben we er nog zo'n vijftien. Maar voor mijn moeder is het niet evident om hen te zien. Door haar beperking kan ze het woonzorgcentrum immers moeilijk verlaten. Het is intussen alweer enkele jaren geleden dat ze nog thuis was."

De pony's waren de sterren van de dag in Sint-Antonius
Mozkito De pony's waren de sterren van de dag in Sint-Antonius

Toen André vorig jaar hoorde dat Sint-Antonius dieren verwelkomt op Werelddierendag, liet hij hoofd animatie Mia Debusscher meteen weten dat hij zijn pony's zeker eens wilde meebrengen. "En daar heb ik hem dit jaar aan gehouden", lacht Mia. "We zijn altijd blij wanneer mensen hun liefde voor dieren willen delen met de bewoners, maar twee pony's... Dat is natuurlijk wel heel speciaal. Voor Jeanne is dit een prachtig moment. Ze woont hier nu al achttien jaar en we weten hoe graag ze die dieren ziet."

Overigens: als u nu dacht dat de dieren gewoon even op een grasperkje zouden rondlopen, dan heeft u het goed mis. Na een korte parade trokken de dieren door de gangen van het rusthuis naar de grote zaal, waar de bewoners hen konden bewonderen. "Dit zijn twee jonge pony's — achttien maanden oud", zegt André, die ook voorzitter is van de vzw Belgisch Studbook van de Shetland Pony. "Op deze manier laat ik hen ook wat wennen aan de mensen en de omgeving. We gaan met hen ook naar beurzen, en dan moet je hen ook wat ervaring laten opdoen. Nu, die twee zullen zich vandaag zeker geamuseerd hebben."

Iedereen wilde natuurlijk met de twee bijzondere gasten op de foto.
Mozkito Iedereen wilde natuurlijk met de twee bijzondere gasten op de foto.
Jeanne en haar zoon André De Leener met één van de Shetlandpony's.
Mozkito Jeanne en haar zoon André De Leener met één van de Shetlandpony's.
De pony's waren meteen de lievelingen van de bezoekers in Sint-Antonius
Mozkito De pony's waren meteen de lievelingen van de bezoekers in Sint-AntoniusReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.