Tandje bijsteken: oorlogsmonument en -graven moeten voor 18 november opgeknapt zijn

Het monument voor de oorlogsslachtoffers wordt binnenkort weggehaald voor restauratie.
Mozkito Het monument voor de oorlogsslachtoffers wordt binnenkort weggehaald voor restauratie.
Alle hens aan dek rond de Sint-Pieterskerk. Het monumentale oorlogsmonument aan de bib wordt weggehaald en gerestaureerd, terwijl meteen ook de oudstrijdersgraven opgeknapt worden. En dat moet allemaal klaar zijn vóór 18 november.

Aan het grote oorlogsgedenkteken langs de Rink staan al dranghekken, en over enkele dagen wordt het monument zelf overgebracht naar een atelier voor een grondige restauratie. "Het zal een bijzondere aanblik zijn voor de inwoners wanneer het monument weg is", zegt schepen van Erfgoed Jan Desmeth (N-VA). "Maar we zullen een infobordje plaatsen voor iedereen die er langsloopt."

Wie goed keek, zag in de voorbije weken al dat er werken aan zaten te komen. Het gemeentebestuur moest immers toestemming vragen voor de restauratie aan het Vlaams Agentschap voor Onroerend Erfgoed, en die beslissing hing eerder al uit. 

Ook aan het oudstrijdersperk op het kerkhof rond de Sint-Pieterskerk hangt zo'n beslissing al uit. Daar is een firma nu in de weer met het weghalen van de grafstenen. Die zullen opgepoetst worden en dan weer terugkeren naar het kerkhof. 

De werken moeten absoluut klaar zijn voor zondag 18 november. "Dan huldigen we het gerestaureerde oorlogsmonument in", aldus Desmeth. "Bij die inhuldiging willen we ook dezelfde foto maken als die van bijna honderd jaar geleden, toen het gedenkteken onder massale belangstelling onthuld werd."

Ook het oudstrijdersperk wordt helemaal opgeknapt.
Mozkito Ook het oudstrijdersperk wordt helemaal opgeknapt.

Een monumentaal gedenkteken, mogen we wel zeggen. Het werd kort na de Eerste Wereldoorlog geplaatst in opdracht van het gemeentebestuur. Makers van dienst waren Joseph Baudrenghien en de Brusselse bronsgieter Léon Orban. Het beeld toont twee soldaten, van wie er één gewond is en met zijn been over de sokkel hangt, terwijl de andere hem ondersteunt. Aan de voorzijde hangt een plakkaat met de namen van de Leeuwse gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een tweede plakkaat bij, met de namen van de soldaten die in die strijd hun leven gaven.

Baudrenghien ontwierp ook nog een oorlogsgedenkteken voor buurgemeente Beersel, en in Leeuw zelf is er in het vroegere gemeentehuis ook nog een gedenkplaat van voormalig burgemeester Felix Wittouck bewaard gebleven. 

Een slotherdenking aan het gerestaureerde monument zal ook het sluitstuk zijn van een hele reeks activiteiten die in de voorbije jaren in de gemeente georganiseerd werden. Zo werden onder andere de portretten van gesneuvelde soldaten opgehangen in de straten die naar hen vernoemd werden, en vonden er ook tentoonstellingen over de oorlog plaats.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.