Sint-Pieters-Leeuw laat sigarettenpeuken tellen aan cafés

Gemeenschapswachten aan de deur van De Gareelmaeker waar cafébazin Nadine uitleg krijgt over de actie tegen sigarettenpeuken.
Mozkito Gemeenschapswachten aan de deur van De Gareelmaeker waar cafébazin Nadine uitleg krijgt over de actie tegen sigarettenpeuken.
In Sint-Pieters-Leeuw is de Vlaamse Handhavingsweek afgetrapt. De komende dagen bezoeken de gemeenschapswachten en wijkagenten de Leeuwse cafés om te voorkomen dat klanten hun sigarettenpeuken op straat keilen. In heel Vlaanderen worden zesduizend handhavers ingezet om de controles op zwerfvuil en sluikstorten op te drijven.

Cafébazen Jean-Pierre en Nadine van De Gareelmaeker aan de Rink kregen maandagochtend twee gemeenschapswachten aan de deur. Ze hadden affiches en enkele gadgets bij voor het koppel. Samen met de andere Leeuwse cafébazen wordt hen gevraagd om er samen met hun klanten voor te zorgen dat de sigarettenpeuken niet meer op straat belanden. “We hebben geen rookruimte”, zegt Jean-Pierre. “En dus roken de klanten voor de deur. Daar hebben we asbakken geplaatst, maar vooral in het weekend worden de peuken al eens op grond gegooid. We kuisen dat elke avond op.”

Geen heksenjacht, wel duidelijke boodschap

En zo gaat het er aan heel wat Leeuwse cafés aan toe. De sigarettenpeuken blijken een ideale invalshoek voor de Vlaamse Handhavingsweek. “De afvalintercommunale Intradura voerde aan de cafés in de aanloop naar deze week al metingen uit”, zegt schepen van Leefmilieu Paul Defranc (CD&V). “Zo kunnen we na de Handhavingsweek vergelijken. De bedoeling is niet om een heksenjacht te organiseren op de horeca maar wel om een duidelijke boodschap over te brengen. Na deze week worden de peuken opnieuw geteld aan de cafés en als er dan echt geen beterschap is kunnen er sancties overwogen worden.”

Sluikstorten staat erg hoog op ergernissenlijst

Ook op zwerfvuil en sluikstorten wordt er extra gecontroleerd in Sint-Pieters-Leeuw en bij uitbreiding ook in de andere gemeenten van de politiezone Zennevallei. In Sint-Pieters-Leeuw maken ze al een paar jaar een prioriteit van de strijd tegen dat soort overlast. De voorbije maanden werden al een paar honderd GAS-boetes uitgestuurd naar sluikstorters die betrapt werden met verborgen camera’s. “Zwerfvuil en sluikstorten scoren erg hoog op het ergernissenlijstje van de Vlaming en dus ook de Leeuwenaar”, zegt schepen Defranc. “We organiseren al heel wat sensibiliseringsacties, maar we willen wel duidelijk maken dat we ook optreden tegen overtreders en dat die dus niet met hun storend gedrag kunnen wegkomen.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jef Verbeek

    Goed zo!

  • Jan Hebbelinck

    Woehaaaaaaa we gaan stillaan naar Oost-Duitsland toestanden. Straks gaan ze kijken hoeveel velletjes wc papier we gebruiken.