Schattig in het kwadraat: Milou en Filou, de bijzondere alpaca-tweeling

Wat is schattiger dan een pasgeboren alpaca-veulentje? Een kersverse alpaca-tweeling. Uniek zijn Milou en Filou al zeker, want de kans op een tweeling bij alpaca’s is 1 op 1.000. Enige domper bij de geboorte: de mama alpaca heeft haar kroost verstoten. “Wij voederen ze om de twee à drie uur en voor ‘s nachts hebben we een beurtrol”, klinkt het bij de eigenaars uit Sint-Pieters-Leeuw.

Raymond De Smet (69) heeft een voorliefde voor niet alledaagse huisdieren. Naast wallaby’s houdt hij samen met zijn vrouw Christiane Devos al twintig jaar alpaca’s achter hun huis in Sint-Pieters-Leeuw. Momenteel lopen er zes van deze Zuid-Amerikaanse dieren in de tuin rond. Onlangs was een van de merries bevallen. “Marie-Lou, ons dochtertje van 2,5 jaar, wou nog eens naar het veulentje gaan kijken”, vertelt schoondochter Saskia Demetser. “Ze riep naar haar papa dat er een nieuw baby’tje bijgekomen was.” Dat was Filou. Plots riep ze naar papa Mathieu dat er nog eentje was. “Hij zei: ‘Ja, ja, dat weten we.” Maar de verwondering was groot toen ze in de vruchtzak het witte veulentje Milou aantroffen. De merrie had een tweeling geworpen.

En dat is uniek, want de kans op een tweeling bij alpaca’s is amper 1 op 1.000. Zelfs in Zuid-Amerika, waar de dieren in het wild leven en het populaire huisdieren zijn, komt het amper voor. In België kwam het al een keer voor, in 2011 in Zutendaal. “Bij de grootste alpacaboerderij van het land zijn ze op 600 geboortes nog nooit tegengekomen en ook voor de dierenkliniek in Merelbeke blijkt het uniek te zijn”, vertelt Christiane Devos.

Warmtelamp

Omdat de merrie niet naar de tweeling omkeek, hebben de eigenaars Filou en Milou in huis gehaald. “Normaal moeten wij nooit tussenkomen bij de geboortes of in de opvoeding, maar dat was hier niet het geval. Milou was er slecht aan toe. We moeten hen nu om de twee à drie uur voederen, voor ‘s nachts hebben we een beurtrol. De dierenarts raadde ons speciale biestmelk aan, maar intussen drinken ze gewone geitenmelk. We hebben de hele voorraad in een winkel opgekocht. Voorlopig blijven ze binnen in een kartonnen doos met een warmtelamp erboven. Zowel Milou als Filou stelt het goed en ook met de mama gaat alles nu prima.”

Milou (wit) en Filou verblijven momenteel nog binnen in een kartonnen doos onder een warmtelamp
Mozkito Milou (wit) en Filou verblijven momenteel nog binnen in een kartonnen doos onder een warmtelamp
Marie-Lou neemt dolgraag de taak van 'mama' voor de veulentjes op zich.
Mozkito Marie-Lou neemt dolgraag de taak van 'mama' voor de veulentjes op zich.
Saskia Demetser en dochtertje Marie-Lou met de unieke tweeling Milou (wit) en Filou
Mozkito Saskia Demetser en dochtertje Marie-Lou met de unieke tweeling Milou (wit) en FilouReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.