Rondje paardrijden moet patiënten Inkendaal weer doen aansterken

Via Music For Life werd nieuw hippotherapiepaard Jade aangekocht

Een patiënt van Inkendaal maakt een rondje met het nieuwe paard Jade
Mozkito Een patiënt van Inkendaal maakt een rondje met het nieuwe paard Jade
Uniek in België, maar alvast een schot in de roos. Revalidatieziekenhuis Inkendaal biedt zijn patiënten hippotherapie aan. Wekelijks kunnen ze een rondje paardrijden in een naburige manege. Zo wordt hun herstel gestimuleerd. Inkendaal verwelkomt ook een nieuw paard: Jade. 

Vele van de patiënten in Inkendaal zijn ooit verlamd geweest. Om hun herstel aan te zwengelen, rekent het revalidatiecentrum op paardenpension Alvaro. Daar maken patiënten een ritje op een paard. “Via een platform en een speciale lift worden ze op het dier getild”, zegt Hilde Van Laethem, hoofdtherapeut van Inkendaal. “De patiënt rijdt, onder begeleiding van enkele medewerkers, rondjes op het paard. Daardoor worden bepaalde bewegingen gestimuleerd. Doordat ze op een levend paard zitten, blijven ze geconcentreerd.” Die concentratie is bij oefeningen in een gewone zaal immers meestal het grote probleem. “Onze patiënten hebben het dikwijls moeilijk om bij d les te blijven. Met als gevolg dat ze de oefeningen minder doorgedreven uitvoeren. Op een paard gaat dat veel beter. Voor het ritje laten we de patiënten het paard ook borstelen, waardoor hun fijne motoriek gestimuleerd wordt.”

Via een platform en een special lift wordt de patiënt op het paard getild.
Mozkito Via een platform en een special lift wordt de patiënt op het paard getild.

Ook het sociale aspect speelt een grote rol. Patiënten zitten vaak tussen vier muren. In de manege kunnen ze wekelijks op een andere manier revalideren. “Ze kijken daar echt naar uit”, aldus Van Laethem. “Goed of slecht weer: ze willen op dat paard. De manege moet in de toekomst - letterlijk - het paradepaardje van Inkendaal worden. We willen investeren in deze therapie.”

Music for life

Investeringen kosten natuurlijk geld. Daarvoor hoopt Inkendaal op acties en giften van burgers. Met de opbrengsten van Music For Life 2017 werd een nieuw paard gekocht. “Jade is het nieuwste lid in onze paardenfamilie”, aldus Van Laethem. “Het dier is vier jaar oud en werd de afgelopen weken klaargestoomd om de patiënten te ontvangen. Dat we een nieuw paard kunnen aankopen, is te danken aan verschillende acties. Ook naar volgend jaar toe hebben we nieuwe plannen. Het geld dat ingezameld wordt met de - hopelijk - talrijke acties, willen we inzetten voor het project ‘Dieren(T)huis’, een plek waar patiënten en dieren zich thuis voelen. We willen beginnen met enkele schapen, maar op termijn moet de dierenkudde uitbreiden. Sinds kort is er ook een paard met pensioen gegaan, dus we weten waar de giften aan kunnen besteden. Maar we zijn alleszins iedereen dankbaar voor hun tomeloze inzet. Alle steun is hartverwarmend.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.