Provincie geeft bewoners gelijk: vergunning voor Spar-supermarkt
in Ruisbroek geweigerd

In oktober dienden verschillende buurtbewoners nog bezwaar in tegen het project. Rechts op de foto Wim De Baerdemaeker en Gwenny Van Hoorde.
Mozkito In oktober dienden verschillende buurtbewoners nog bezwaar in tegen het project. Rechts op de foto Wim De Baerdemaeker en Gwenny Van Hoorde.
De provincie Vlaams-Brabant weigert een vergunning af te leveren voor een nieuwe Spar-supermarkt langs de Ruisbroeksesteenweg in Ruisbroek. Het project past volgens Vlaams-Brabant niet in de buurt. De omwonenden zijn tevreden, want zij vreesden voor mobiliteitsproblemen.

De supermarkt van Spar zou de eerste winkel van de keten worden op het grondgebied van Sint-Pieters-Leeuw, maar die komt er nu toch niet. Colruyt Group vroeg een vergunning aan bij het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw voor het slopen van een oud tuincentrum en het bouwen van een nieuwe winkel. Maar de omwonenden zagen het project helemaal niet zitten en dienden bezwaar in. Ze vreesden voor hun privacy en mobiliteitsproblemen. Zo zou de komst van een nieuwe supermarkt het parkeerprobleem op de steenweg kunnen vergroten. Verder was ook de inplanting van het gebouw, net naast een belangrijk landbouwgebied én naast enkele tuinen en woningen, niet ideaal. Klanten zouden inkijk krijgen in de tuinen van bewoners.

Polyvalente handelszaak

Het schepencollege besloot wel een vergunning onder voorwaarden af te leveren, maar buren Wim De Baerdemaeker en Gwenny Van Hoorde besloten in beroep te gaan zodat de provincie Vlaams-Brabant het laatste woord kreeg. Die oordeelt dat het project niet past in de omgeving en weigert nu de vergunning.

De provincie Vlaams-Brabant vindt ook dat een te groot stuk van de site bebouwd zou worden, want het gaat in totaal om 76 procent verharde grond. Omdat de bouw van een ‘polyvalente handelszaak’ aangevraagd werd, vreesde de provincie ook dat Colruyt Group er op termijn een ander soort winkel in wil vestigen, wat nog meer verkeersproblemen op de Ruisbroeksesteenweg met zich kan meebrengen.

Geen nieuwe aanvraag

Wim De Baerdemaeker en Gwenny Van Hoorde zijn blij met de uitspraak in het dossier. “We vonden niet dat er rekening gehouden werd met ons. Intussen hebben we vernomen dat Colruyt Group geen nieuwe aanvraag meer zal indienen. Maar we gaan verdere ontwikkelingen op de site wel in de gaten houden.”

Parkeerplaatsen

Opvallend is dat Colruyt Group zelf ook in beroep ging tegen de beslissing van het Leeuwse schepencollege. Dat legde het bedrijf op om negentien parkeerplaatsen te voorzien voor de buurtbewoners gezien het parkeerprobleem op de steenweg. Maar omdat het volledige project geweigerd werd door de provincie deed ook dat beroep niet meer ter zake.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.