Op zoek naar tweede leven voor kerk Oudenaken

Mogelijke optie: nieuwe parochiezaal

Ook de Sint-Pieters-Bandenkerk in Oudenaken krijgt een nieuwe bestemming
Mozkito Ook de Sint-Pieters-Bandenkerk in Oudenaken krijgt een nieuwe bestemming
De Sint-Pieters-Bandenkerk in Oudenaken krijgt een nieuwe bestemming. De kerk wordt al een tijd niet meer gebruikt en dus gaat de parochie samen met het gemeentebestuur en een architectenbureau bekijken wat er mogelijk is in het gebouw. Een van de pistes is het ‘inbouwen’ van een nieuwe parochiezaal in de kerk.

De Sint-Pieters-Bandenkerk is de tweede kerk in Sint-Pieters-Leeuw waarvoor een nieuwe bestemming gezocht wordt. Het gebouw dateert uit 1911 en is opgetrokken in een neogotische bouwstijl. Vorig jaar werd al een studie georganiseerd voor de Jan Ruusbroec en Onze-Lieve-Vrouwkerk. “We kunnen opnieuw rekenen op Vlaamse subsidies en de expertise van architecten voor dit onderzoek”, zegt schepen van Erfgoed Jan Desmeth (N-VA). “In de Sint-Pieters-Bandenkerk worden geen erediensten meer georganiseerd. Zeker na het vertrek van twee pastoors is het aantal vieringen in de gemeente gedaald. Ook in de Sint-Laurentiuskerk in buurdorp Sint-Laureins-Berchem wordt niets meer georganiseerd. Maar de kerk in Oudenaken is niet beschermd als monument en dus zijn er meer mogelijkheden. In Sint-Laureins-Berchem is de kerk wel geklasseerd als erfgoed. In Oudenaken is er ook een draagvlak voor een herbestemming. Anders zouden we aan zo’n studie niet beginnen.”

De kerkraad, de parochianen, maar ook het bisdom worden bij de studie betrokken. “Er zullen drie voorstellen uitgewerkt worden”, weet Desmeth. “Nadien kunnen dan beslissingen gemaakt worden. Er wordt natuurlijk wel rekening gehouden met de omgeving. Het uitzicht moet behouden blijven maar er is wel veel bespreekbaar.”

Parochiezaal

Zo is er alvast één voorstel om een nieuwe parochiezaal in de kerk te bouwen. “De parochiezaal ligt vandaag vlak naast de kerk”, zegt Desmeth. “Maar de zaal en de keuken moeten opgeknapt worden. Het is een ruimte die wel nog vaak gebruikt wordt. Daarom zal nu bekeken worden of het niet mogelijk is om een nieuwe zaal in de kerk te bouwen om zo een nieuwe plaats te creëren waar de mensen uit het dorp kunnen samenkomen. Het is maar één piste. De bedoeling is om over een jaar één goed project naar voren te schuiven dat dan gerealiseerd kan worden.”

In Ruisbroek leverde de studie vorig jaar wel al gedurfd voorstel op. Daar wordt wel een plaats voor erediensten voorzien, maar is er ook een grote zaal in het project opgenomen voor tentoonstellingen en concerten en zelfs een dorpscafé in een zijbeuk met uitzicht op het Kerkplein. “In de volgende legislatuur moet daarover nog een beslissing genomen worden, want aan elk plan hangt ook een prijskaartje”, zegt Desmeth nog.

De parochiezaal in Oudenaken staat naast de kerk.
Mozkito De parochiezaal in Oudenaken staat naast de kerk.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.