Net geen kwart van Leeuwenaren is van niet-Europese origine: “Nabijheid van Brussel en betaalbare woningen spelen mee in forse stijging”

De nabijheid van Brussel is volgens het gemeentebestuur zeker een verklaring voor de opvallende stijging.
Mozkito De nabijheid van Brussel is volgens het gemeentebestuur zeker een verklaring voor de opvallende stijging.
Op twintig jaar tijd is het aantal inwoners van niet-Europese origine in Sint-Pieters-Leeuw gestegen van 1,6 procent naar 24,8 procent. Volgens het gemeentebestuur is de nabijheid van Brussel de voornaamste reden van die forse stijging.

Bijna een kwart van de Leeuwenaren is van niet-Europese origine en dat cijfer is één van de hoogste percentages in de buurt. “De stijging van het aantal inwoners van niet-Europese origine heeft te maken met verschillende factoren”, reageert schepen van Integratie Paul Defranc (CD&V). “De grens met het Brusselse gewest en de bereikbaarheid zijn zonder twijfel de hoofdredenen waarom het percentage gevoelig is gestegen. Anderzijds zijn ook de betaalbare woningen een reden waarom vele niet-Europese burgers zich komen vestigen in onze gemeente.”

Verrast zijn ze op het gemeentehuis wel niet. “Sint-Pieters-Leeuw is onderhevig aan de algemene trend”, zegt burgemeester Luc Deconinck (N-VA). “In de meeste steden en in de gemeenten rond Brussel is die uitgesprokener dan elders. Voor ons is dat geen nieuw gegeven. Wij zetten al jaren in op een sterk integratiebeleid en een sterk Vlaams beleid om de eigenheid van onze gemeente te behouden.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • lidia de boeck

    ook bij ons in de straat zo en goedkope woningen soory maar de prijzen bij ons in de buurt zijn niet weggelegd voor "jonge" Belgen die pas beginennen werken

  • Sébastien Bo

    Ik merk niets op van die integratie, mijn hele straat is frans geworden en ze doen geen enkel moeite om nederlands te leren. Ze komen wel altijd vragen om alles te vertalen..