N-VA en CD&V blijven Sint-Pieters-Leeuw besturen

N-VA en CD&V gaan nog eens zes jaar samen in zee. De huidige meerderheid wint er een zetel bij, burgemeester Luc Deconinck (N-VA) is populairder dan ooit.
N-VA bouwde zondagavond een feestje.
Mozkito N-VA bouwde zondagavond een feestje.

N-VA gaat van negen naar elf zetels. "Ik ben een tevreden man", reageert burgemeester Deconinck. "Onze partij gaat er sterk op vooruit, en dat betekent dat de inwoners ons beleid appreciëren en ons ook belonen. Ik ben ook blij dat er zoveel mensen voor mij persoonlijk gestemd hebben. En ook heel wat andere kandidaten zijn nu populairder dan zes jaar geleden."

N-VA en CD&V kwamen zondagavond al tot een akkoord. "Onze meerderheid komt versterkt uit deze stembusslag", aldus Deconinck. "We gaan van zeventien naar achttien zetels. De kiezer heeft het gevoerde beleid duidelijk naar waarde geschat. Het is dus logisch dat deze meerderheid op de ingeslagen weg voortgaat." 

CD&V ziet wel een zetel verloren gaan. Lijsttrekker Bart Keymolen, die als enige van CD&V meer dan duizend voorkeursstemmen kreeg, blijft wel positief: "In de komende dagen zullen we samen bespreken hoe we de bevoegdheden zullen toewijzen en een nieuw inhoudelijk akkoord tot stand zullen brengen", aldus Keymolen.

Franstaligen verliezen

Voorts is ook het Franstalige PF een zetel kwijt, en dat is best opmerkelijk in een gemeente waar de partij in het verleden telkens meer kiezers wist te lokken. "Het is een goed teken dat die opmars stopt", zegt Deconinck daarover. "Dat betekent dat er toch voor een goed programma gekozen wordt."

Ook Open Vld moet twee zetels inleveren, en valt dus terug op één zitje in de gemeenteraad. Zanger Bart Anneessens Cops droomde luidop van het burgemeesterschap en haalde uiteindelijk ook een zetel binnen, maar zal het dus wel van op de oppositiebanken moeten doen. Groen zag het aantal zetels dan weer van één naar twee gaan.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.