Met z'n honderd het klooster in

LEERLINGEN EN LEERKRACHTEN DON BOSCO ONTDEKKEN HUN NIEUWE 'SCHOOL'

Dag één, en de klas van Juf Annabel ziet het helemaal zitten. Hun klasje was vroeger de kapel van het klooster.
Foto Mozkito Dag één, en de klas van Juf Annabel ziet het helemaal zitten. Hun klasje was vroeger de kapel van het klooster.
"Onze leerlingen en leerkrachten zijn vandaag in het klooster getreden." Directeur Luc Uylenbroeck is er zijn humor duidelijk niet bij ingeschoten, nadat vorige week bleek dat het vertrouwde gebouw van basisschool Don Bosco op instorten stond. De verhuis naar de geïmproviseerde klassen in het klooster, verliep overigens vlekkeloos.

Al wil vlekkeloos nu ook niet zeggen dat het gisterochtend niet even wennen was voor de bijna honderd leerlingen en hun leerkrachten. Vier klassen van de lagere school werden ondergebracht in het leegstaande klooster in de Garebaan, naast het schoolgebouw dat in de Hendrik Vanhouchestraat op instorten staat. "Een blijde intrede van de kinderen in het klooster", knipoogt directeur Uylenbroeck. "Eigenlijk waren ze best enthousiast, al zijn ze ook wel bezorgd om hun vertrouwde gebouw. De ouders en wij zijn uiteraard in eerste instantie blij dat er niets fout is gelopen."

"Toffe locatie"

Juf Annabel Segers kreeg de eer om met haar tweede leerjaar de kapel in te palmen. "Jammer genoeg was ik vorige week ziek, en kon ik dus niet helpen met de verhuis", vertelt ze. "Ik heb het allemaal moeten missen. Maar dat wil wel zeggen dat het vandaag (gisteren, red.) ook voor mij een verrassing was. Een hele verandering, maar wel een toffe locatie. Alleszins beter dan een gebouw dat onveilig is." En ook haar leerlingen waren enthousiast. Zij zijn vooral blij met het 'podium', vooraan in de klas - waar vroeger het altaar stond. "Ik denk dat ze hier niet meer weg gaan willen", lacht juf Annabel.


Maar het klooster is wel degelijk een tijdelijke oplossing, zo maakt directeur Uylenbroeck duidelijk. "Van woonzorgcentrum Sint-Antonius mogen we het gebouw onbeperkt gebruiken", klinkt het. "Maar het kan niet de bedoeling zijn om daar nog jaren in te zitten. Momenteel is er nog geen duidelijkheid over het getroffen schoolgebouw. Het studiebureau is nog bezig met de analyse en de scholengroep voert intussen gesprekken met de verzekeringsmaatschappij. Ik heb me er stilaan bij neergelegd dat we niet meer zullen terugkeren naar het oorspronkelijke schoolgebouw, en dat er een nieuwbouw zal moeten komen. Dan zijn we wel al snel vertrokken voor drie jaar, en daarom ben ik voorstander van het gebruik van containerklassen. Die zijn praktischer ingericht dan de geïmproviseerde lokalen in het klooster."

Waterellende

Vorige week werd vastgesteld dat de vloer van het schoolgebouw in de Hendrik Vanhouchestraat op verschillende plaatsen scheuren vertoonde, en ook omhoog kwam. De houten buitenmuren bleken dan weer bol te staan, terwijl er barsten verschenen in de gemetste delen. Ook worden de gipswanden uit elkaar geduwd. Meer dan waarschijnlijk zijn dat allemaal gevolgen van de waterellende van juni vorig jaar - officieel erkend als ramp. "Maar de schadeclaims moesten voor 31 december 2016 ingestuurd zijn", weet Uylenbroeck. "Alles wordt momenteel dus bekeken met de verzekeringsmaatschappij en de bevoegde instanties. We hebben het hier uiteraard niet over kleine bedragen."