Jong en oud herdenkt einde van Eerste Wereldoorlog in Sint-Pieters-Leeuw

Bijna 100 jaar geleden verzamelde het hele dorp rond het oorlogsmonument waar ook nu weer een herdenking wordt georganiseerd.
Gemeentebestuur Sint-Pieters-Leeuw Bijna 100 jaar geleden verzamelde het hele dorp rond het oorlogsmonument waar ook nu weer een herdenking wordt georganiseerd.
In Sint-Pieters-Leeuw wordt deze maand het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht door jong en oud. Zowel op vrijdag 9 als zondag 18 november zijn er herdenkingsmomenten gepland.

Op 9 november om 11 uur houden verschillende scholen in Sint-Pieters-Leeuw een herdenkingsplechtigheid. De leerlingen en directies van Wegwijzer, Ave Maria, Sint-Stevens, Sint-Lutgardis, Jan Ruusbroec, Den Top en Don Bosco organiseren elk in de buurt van de school een plechtigheid. Leerlingen zullen er teksten voorlezen, klaprozen planten en een minuut stilte houden.

Op zondag 18 november worden dan de herdenkingsmomenten rond de Eerste Wereldoorlog officieel afgesloten. Om 11 uur is er in Kasteel Coloma de voorstelling Klapzoen van dichter Geert Vanhassel met de klanken van het saxofoonkwartet Anemos. De gemeentelijke werkgroep voor Streek- en Volkskunde stelt dan om 14.45 uur een nieuw Lewe-nummer voor over de situatie in Sint-Pieters-Leeuw tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Om 15 uur is er dan een herdenkingsmonument van de oud-strijders vóór de bibliotheek aan de Rink. Onder muzikale begeleiding van de Koninklijke fanfare Sint-Cecilia zal het gerestaureerde herdenkingsbeeld opnieuw worden ingehuldigd. Acteur Charley Pasteleurs vertolkt zal er enkele korte fragmenten over de oorlog voorlezen. Op hetzelfde moment wordt ook een splinternieuw gedenkteken onthuld dat ‘Hoop’ werd gedoopt’0. In opdracht van het gemeentebestuur ontwierp Monik Thibaut een nieuw gedenkteken dat wil focussen op een hoopvolle toekomst.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.