Dossier rond zigeunerclan Modest uitgesteld

Ook in Pamel viel de politie binnen in een zigeunerkamp
Mozkito Ook in Pamel viel de politie binnen in een zigeunerkamp
De Brusselse raadkamer behandelt het dossier tegen de zogenaamde ‘clan Modest’, een criminele organisatie die zich specialiseerde in oplichtingen met voertuigen pas op een latere datum. Het federaal parket wil bijna tachtig personen vervolgen die ongeveer 620 feiten gepleegd zouden hebben. Ze maakten meer dan 1.000 slachtoffers. 

De zaak kan pas behandeld worden als de kamer van inbeschuldigingstelling zich heeft uitgesproken over de bijzondere opsporingsmethoden (‘BOM’) die in het onderzoek gebruikt zijn. De bende nam contact op met mensen die hun wagen te koop aanboden, en stelden voor die te kopen. De zogenaamde kopers deden daarbij niet moeilijk over de prijs en betaalden de wagen met een app op hun smartphone, of toonden een vervalst overschrijvingsbewijs. Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort. De verkopers waren dan al lang verdwenen, en de auto was naar het buitenland verscheept. Het federaal parket meent dat de leden van de clan in totaal zo’n 620 dure auto’s hebben gestolen. 

Woonwagenbewoners

Op 7 mei 2019 werd de criminele organisatie opgerold, toen meer dan 1.200 agenten van de federale en lokale politie binnenvielen op een 200-tal huiszoekingen in het Brusselse en in de streek rond Charleroi, maar ook in Frankrijk. De huiszoekingen vonden voornamelijk plaats in kampen van woonwagenbewoners en daarbij pakte de politie een vijftigtal personen op en nam ze 90 woonwagens, 91 wagens, 34 gebouwen, juwelen, 23 luxe-horloges en 1 miljoen euro in beslag, naast een automatisch wapen, verschillende handvuurwapens en ettelijke geweren. Ook in het Pajottenland gebeurden er invallen in sites waar zigeuners gehuisvest zijn. Zo kwamen de speurders langs op Poelk in Roosdaal, een standplaats in Walfergem en het doortrekkersterrein op het PIVO in Asse, een locatie in Beersel en twee locaties in Sint-Pieters-Leeuw. Er werden ook huiszoekingen uitgevoerd in woningen en opslagplaatsen gelegen te Asse, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Dworp. Bij twee banken in Sint-Pieters-Leeuw werd de inhoud van bankkluizen in beslag genomen. De zitting over de bijzondere opsporingsmethoden zou eind februari plaatsvinden. Vermoedelijk zal kort nadien een nieuwe zittingsdatum voor de raadkamer bepaald worden.